Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Που θα οδηγήσει ο πόλεμος με το ΔΝΤ


Ο Τόμσεν (ξανα)πήρε το όπλο του, η Αθήνα σήκωσε το γάντι και κήρυξε το νέο επεισόδιο του πολέμου με το ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες επέδειξαν επισήμως ενόχληση και ανεπισήμως ασυνήθιστη οργή, και το Βερολίνο επί του παρόντος σιωπά...

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει αύριο και μεθαύριο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τις διόδους απεμπλοκής στη β’ αξιολόγηση, κόντρα σε μια υπόγεια συμμαχία (Σόιμπλε- Τόμσεν) και σε μια εγκλωβισμένη (πολιτικά και προεκλογικά) Ανγκελα Μέρκελ.


Η Αθήνα θέλει να φύγει το ΔΝΤ

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει η πολιτική συμφωνία για να κλείσει η β’ αξιολόγηση χωρίς την προληπτική νομοθέτηση των μέτρων – μαμούθ που αξιώνει το ΔΝΤ, και στην ιδανική περίπτωση, χωρίς και το ίδιο το Ταμείο.

Μετά το εμπρηστικό άρθρο Τόμσεν, άλλωστε, και την παράλληλη αποδόμησή του από Αθήνα και Βρυξέλλες, κυβερνητικά στελέχη έφερναν ξανά χθες στην πρώτη γραμμή το σενάριο της παραμονής του ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος.

«Το ΔΝΤ πλέον ή θα φύγει, ή θα μείνει με κομμένα φτερά», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, με τη δεύτερη εκδοχή να φωτογραφίζει ουσιαστικά την παρουσία του ΔΝΤ σε ρόλο «τεχνικού συμβούλου».

Χαμηλές οι προσδοκίες από τη Μέρκελ

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα σενάριο που δύσκολα θα περάσει από το τείχος Σόιμπλε – πόσο μάλλον, αφού ο πήχης παραμένει χαμηλά και ως προς την έκβαση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στη γερμανική καγκελαρία.

Το στίγμα του πολιτικού κλίματος, άλλωστε, που θα συναντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο έδωσε μάλλον εύγλωττα χθες το βράδυ ο Μίκαελ Στίμπκεν, εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. «Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αποφάσεις», είπε ο κ. Στίμπκεν, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».

Το Plan B του «έντιμου συμβιβασμού»

Ως εκ τούτου, το βάρος του κυβερνητικού και πρωθυπουργικού επιτελείου πέφτει ήδη στο Plan B της απεμπλοκής – ήτοι, στην επίτευξη του «έντιμου συμβιβασμού» που ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βασικό όχημα προς αυτό τον συμβιβασμό δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός «κόφτης», την επέκταση του οποίου και πέραν του 2018 δεν απέκλεισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η οπσιόν που συζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι η επέκταση μεν του δημοσιονομικού «κόφτη» έως το 2020 ή 2021 εν είδει εγγύησης για την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5%, χωρίς όμως να προσδιοριστούν τα πεδία από τα οποία θα υπάρξουν περικοπές δαπανών εάν χρειαστεί και χωρίς προληπτική ποσοτικοποίηση των πιθανών μέτρων.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα εξακολουθεί να ζητά να συμπεριληφθεί στη συμφωνία «ρήτρα αναθεώρησης» των πλεονασμάτων εάν ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% + 1% (όπου το 1% διοχετεύεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις).


Ο ρόλος της Κομισιόν

Ισχυρότερος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης στο πόκερ αυτού του συμβιβασμού παραμένει η Κομισιόν, η οποία βλέπει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις υπόγειες συγκλίσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αντέκρουσε ευθέως χθες τις αιτιάσεις Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για οργή Γιούνκερ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής διέρρευσε non paper με το οποίο αποδομούνται πλήρως τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου για τις συντάξεις και τη φορολογία στην Ελλάδα.

Στη στάση αυτή της Κομισιόν τον δικό της, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η δεδηλωμένη επιδίωξη Σόιμπλε να αφαιρεθεί η δημοσιονομική εποπτεία της ευρωζώνης από την Επιτροπή και να μεταβιβαστεί στον ESM, γεγονός που έχει φέρει τον Γιούνκερ ανοιχτά απέναντι από το Βερολίνο.

Η προειδοποίηση για τις εκλογές

Η προϋπόθεση, πάντως, που φαίνεται να τίθεται απ’ όλες τις πλευρές – μηδέ των Βρυξελλών εξαιρουμένων – προς την ελληνική πλευρά είναι να βάλει στην άκρη το «όπλο» των εκλογών.

Ενδεικτική επ’ αυτού είναι και η χθεσινοβαρδυνή διαρροή στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, σύμφωνα με την οποία ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική.

«Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αντιπαραγωγικός και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», φέρεται να δήλωσε στο ΜΝΙ υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι επειδή η Γερμανία θέλει ένα ομαλό προεκλογικό κύκλο θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας μπορεί να παίξει και να χάσει»...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: