Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ντομπρόβσκις: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τις αρχές του 2017


Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα «δεν είναι αγεφύρωτο»...



Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ο Ντομπρόβσκις τις χαρακτήρισε «περιττές», ωστόσο, υποστήριξε ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ - ο οποίος πάγωσε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα μετά από παρέμβαση Σόιμπλε - δήλωσε ότι οι παροχές που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εκτροχιάζουν το πρόγραμμα και τόνισε ότι τα κράτη - μέλη του ESM είναι αυτά που θα αποφασίσουν. 

«Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη αλλά πιο ταραχώδη απ' ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας πάντως ότι «αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».

Για τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβει η χώρα, ο ίδιος πιστεύει ότι «όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια».

Ο Ντομπρόβσκις σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου στη χώρα, αλλά τονίζει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται σαφήνεια και σταθερότητα ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα. 

Σε ερώτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Ντομπρόφσκις απαντά ότι η κοινή πρακτική είναι οι χώρες να αποκτούν πρόσβαση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δήλωσε πάντως ότι δεν μπορεί να καθορίσει ακριβώς το πότε. 

«Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν. Όπως θυμάστε το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: