Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Ώρα των Ιταλών: Ένα δημοψήφισμα που ενδεχομένως θα κρίνει πολλά


Το δημοψήφισμα για τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, που διεξάγεται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, αν και αφορά εσωτερικό ζήτημα, έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, με πολλούς να εκτιμούν πως το αποτέλεσμά του ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της ΕΕ.


Ο...
λόγος είναι πως σε περίπτωση που οι Ιταλοί ψηφίσουν «όχι» στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός, που έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,  να παραιτηθεί. Αυτό ζητά και η αντιπολίτευση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και από την εκτίμηση των εξελίξεων.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται πως αν παραιτηθεί ο Ρέντσι θα επικρατήσει πολιτική αναταραχή με ταυτόχρονη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στις εξελίξεις τότε πολλοί φοβούνται πως η βόμβα της ιταλικής οικονομίας θα σκάσει και αυτό θα σημάνει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, η οποία είναι άγνωστο αν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να την αντιμετωπίσει. Η Ιταλία αποτελεί την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης και λόγο μεγέθους της, θεωρείται αδύνατο να υπάρξουν πακέτα αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σενάριο, μάλλον το χειρότερο για το μέλλον της ευρωζώνης, που ίσως δεν επιβεβαιωθεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, η ώρα για το κρίσιμο όπως εξελίχθηκε δημοψήφισμα έφτασε. Την Κυριακή οι Ιταλοί θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Ματέο Ρέντσι. Παράλληλα το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μια ψήφο εμπιστοσύνης για τον Ιταλό πρωθυπουργό και σε μια αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης του.

Στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Επί της ουσίας καταργείται η Γερουσία και έτσι τα νομοσχέδια δεν θα πρέπει να εγκρίνονται και από τα δύο σώματα (βουλή και Γερουσία) γεγονός που προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές καθυστερήσεις. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολική ενίσχυση των εξουσιών της ιταλικής κυβέρνησης. Παράλληλα το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μια ψήφο εμπιστοσύνης για τον Ματέο Ρέντσι, μια αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης του.

Τη σημασία του δημοψηφίσματος επισήμανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Στην τελευταία του ομιλία στο κέντρο της Φλωρεντίας, δήλωσε πως «μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 χρόνια». «Η μάχη θα κριθεί τελικά μόνον από λίγες χιλιάδες ψήφων», υπογράμμισε.

Αναλυτές αλλά και πολιτικοί σπεύδουν να καθησυχάσουν τις αγορές, τονίζοντας πως την Κυριακή οι Ιταλοί δεν ψηφίζουν για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Προς επιβεβαίωση παραθέτουν στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως πάνω από το 65% των Ιταλών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

παραθέτοντας ως πολύτιμα στοιχεία δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό ιταλικών εφημερίδων, όπως εκείνη που δημοσίευσε στις 21 Νοεμβρίου η La Stampa. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67,4% των Ιταλών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης φτάνει το 15,2%.

Τελευταίες εκτιμήσεις

Σύμφωνα πληροφορίες που διαρρέουν τα δύο στρατόπεδα, και κυρίως αυτό του «όχι», οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που όμως δεν έχουν δημοσιευθεί λόγω απαγόρευσης, δίνουν προβάδισμα στους αρνητές της μεταρρύθμισης με ποσοστό 53% έναντι 47% των υποστηρικτών των αλλαγών που προτείνει ο Ματέο Ρέντσι.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει και η ψήφος των Ιταλών του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα 1.600.000 πολίτες που ζουν στο εξωτερικό συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Ρέντσι ελπίζει να μπορέσει να ευνοηθεί σημαντικά από την μεγάλη αυτή συμμετοχή. Πάντως, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά κάνει ήδη λόγο για νοθεία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: