Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο το 2014


Συγκλόνισαν, φόβισαν, διασκέδασαν ή λύπησαν. Τράβηξαν πάντως το παγκόσμιο βλέμμα και ενδιαφέρον. Το 2014 φεύγει αφήνοντας πίσω του, όπως και κάθε χρόνος, γεγονότα και στιγμές που σημάδεψαν. Η καταγραφή από την...
Telegraph.
Αντιμέτωπος με μια προσωπική αλλά και πολιτική κρίση βρέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αφού ένα περιοδικό δημοσίευσε φωτογραφίες του «μυστικού του έρωτα» με μια ηθοποιό περίπου 20 χρόνια μικρότερή του. Το περιοδικό Closer κυκλοφόρησε φωτογραφίες που δείχνουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών και την ερωμένη του Ζουλί Γκαγιέ να μπαίνουν σε μια πολυκατοικία σε απόσταση αναπνοής από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η Βαλερί Τριερβεγιέ επίσημα «πρώτη κυρία» της Γαλλίας αν και δεν ήταν παντρεμένη με τον Ολάντ βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά τις αποκαλύψεις και κατόπιν εγκατέλειψε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

18 Φεβρουαρίου
Το κίνημα του Μαϊντάν οδηγεί σε αιματηρές συγκρούσεις


Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών της πλατείας Μαϊντάν και των ουκρανικών αστυνομικών δυνάμεων ξεκινούν το Φλεβάρη. Τα βίαια επεισόδια αρχικά είχαν επίκεντρο την λεγόμενη Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πέντε ημέρες από οδομαχίες. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τράπηκε σε φυγή βρίσκοντας καταφύγιο στη Ρωσία, όπου και παραμένει.

Τελικά οι διαδηλώσεις στο Μαϊντάν - στις οποίες πρωτοστάτησε ο νεοναζιστικός Δεξιός Τομέας διαπράττοντας φρικαλαιότητες - δεν ήταν παρά η αρχή της κρίσης για την Ουκρανία. Το Μάρτιο η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία ενώ φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ, το Λουκάνσκ και το Χάρκοβο.
Ο πόλεμος  μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και ακροδεξιών δυνάμεων από τη μία και των φιλορώσων αυτονομιστών από την άλλη μαινόταν για μήνες στα ανατολικά της χώρας. Η Δύση καταδίκασε τη στάση της Ρωσίας την οποία κατηγορούσε για αποστολή στρατευμάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία ειδικά μετά την κατάρριψη του Malaysia Airlines Flight MH17. Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της Ουκρανικής κρίσης έφτασαν τους 4.707.

2 Μαρτίου
Gravity και 12 Χρόνια Σκλάβος οι μεγάλοι νικητές στα Όσκαρ


Το «Gravity» σαρώνει τα χρυσά αγαλματάκια στην 86η απονομή των Όσκαρ. Επτά βραβεία για την ταινία μεταξύ των οποίων το όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Αλφόνσο Κουαρόν. Το όσκαρ καλύτερης ταινίας παίρνει πάντως το «12 χρόνια σκλάβος». Σε μια συναισθηματική ομιλία κατά την αποδοχή του βραβείου του, ο σκηνοθέτης της ταινίας Steve McQueen, είπε: «Ο κάθε άνθρωπος αξίζει όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να ζει. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τη δουλεία αλλά και στα 21 εκ. ανθρώπους που εξακολουθούν να υποφέρουν από τη δουλεία σήμερα». Στα highlight της βραδιάς και η διάσημη πια selfie που τράβηξε η παρουσιάστρια Ellen DeGeneres που καταγράφεται ως η φωτογραφία με τα περισσότερα retweets που έχουν γίνει ποτέ.

8 Μαρτίου
Το χαμένο αεροσκάφος

Το Malaysia Airlines Boeing 777 χάνεται από τα ραντάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου κατά τη διάρκεια της πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο. Περίπου 239 επιβαίνοντες χάθηκαν μαζί της. Άρχισε η μεγαλύτερη και ακριβότερη αναζήτηση αεροσκάφους στην ιστορία της αεροπορίας που διανθίστηκε με πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Οι υποψίες στράφηκαν στον πιλότο αλλά δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ενεπλάκη με κάποιον τρόπο στην εξαφάνιση του αεροπλάνου. Η υποβρύχια αναζήτηση συνεχίζεται από τις αυστραλιανές αρχές που είναι πεπεισμένες ότι το αεροπλάνο έχει πέσει κάπου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν ψάξει πάνω από 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πυθμένα.

14 Απριλίου
Η Μπόκο Χάραμ απαγάγει 276 μαθήτριες στη Νιγηρία


Η Μπόκο Χάραμ απήγαγε 276 μαθήτριες από τους κοιτώνες του σχολείου τους στην απομακρυσμένη πόλη Τσιμπόκ στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη νύχτα της 14ης Απριλίου. Πενήντα επτά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν. Ο ηγέτης της Μπόκο Χάραμ Αμπουμπακάρ Σεκάου απείλησε να πουλήσει τα υπόλοιπα κορίτσια ως νύφες – σκλάβες και να τις κρατήσει έως να απελευθερωθούν μαχητές της οργάνωσης από τη φυλακή.
Το hashtag «#bringbackourgirls» απέκτησε εξέχουσα θέση στο twitter. Στα τέλη Μαΐου υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Νιγηρίας είπε ότι τα κορίτσια είχαν εντοπιστεί αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης λόγω κινδύνου για τη ζωή τους. Από τότε κανείς δεν έχει δει και κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα για τα κορίτσια ενώ δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις συνομιλίες με τη Μπόκο Χάραμ.

16 Απριλίου
Το Sewol βυθίζεται παίρνοντας μαζί του 300 ψυχές


Το φέρι Sewol βυθίζεται στη Νότια Κορέα προκαλώντας το θάνατο 300 ανθρώπων με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι μαθητές που πήγαιναν σχολική εκδρομή. Το υπερφορτωμένο πλοίο ανατράπηκε σε ένα ταξίδι ρουτίνας στο νησί Jeju. Ο καπετάνιος καταδικάστηκε το Νοέμβριο σε 36 χρόνια φυλακή για βαριά αμέλεια. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την θανατική ποινή για τον Lee Joon-sook που εγκατέλειψε το πλοίο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του.

20 Μαΐου
Ο Ναρέντρα Μόντι κερδίζει τις εκλογές στην Ινδία


Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές νίκες στην Ινδία. Ο Ναρέντρα Μόντι είναι εθνικιστής και αμφιλεγόμενος. Εξελέγη με υποσχέσεις εκσυγχρονισμού, ωστόσο, κατηγορείται ότι δεν προσπάθησε να σταματήσει τη σφαγή των μουσουλμάνων στις θρησκευτικές ταραχές που ξέσπασαν στην πολιτεία του Γκουτζαράτ πριν από μια δεκαετία. Για χρόνια υπήρξε πολιτικός παρίας που διασυρόταν στη χώρα του ενώ η Δύση του γύριζε την πλάτη. Πλέον είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

22 Μαΐου
Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ


Αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά κόμματα με αντιμεταναστευτική ατζέντα στην Ευρώπη βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στις ευρωεκλογές του 2014. Στη Βρετανία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε πολιτικό σεισμό αφού πήρε ποσοστό 26,6%. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά με κόμμα άλλο εκτός από το Εργατικό ή το Συντηρητικό από το 1906. Ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ περιέγραψε το αποτέλεσμα «ως το πιο εξαιρετικό του αιώνα». Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πέν ήρθε πρώτο σε πανεθνική ψηφοφορία για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων και τετραπλασιάζοντας το ποσοστό που πήρε το 2009. Η Λε Πεν δήλωσε ότι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα της δείχνει «μαζική απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και την επιθυμία για «πολιτική από Γάλλους για Γάλλους». Η άνοδος αυτών των κομμάτων προκάλεσε ανησυχία ανοίγοντας τη συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

8 Ιουνίου
To Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει τη Μοσούλη


Το Ισλαμικό Κράτος η τζιχαντιστική οργάνωση – ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα – που δρα σε Ιράκ και Συρία καταλαμβάνει τον Ιούνιο του 2014 τη Μοσούλη στρέφοντας το παγκόσμιο βλέμμα στη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση κατέλαβε μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει συριακά και ιρακινά εδάφη την οποία ανακήρυξε «χαλιφάτο». Στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές διώκουν και δολοφονούν μαζικά μειονοτικές ομάδες - όπως τους Γεζίντι. Τις γυναίκες τις αιχμαλωτίζουν και τις πωλούν ως σκλάβες στους μαχητές της οργάνωσης.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει προσελκύσει χιλιάδες ξένους μαχητές που εντάχθηκαν στους κόλπους του. Απέναντί του έχει τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά τη μόνη ομάδα που το πολεμά σθεναρά. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων των τζιχαντιστών αλλά σε γενικές γραμμές η Δύση αρνείται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή καθώς φοβάται να συρθεί σε ακόμη έναν χρονοβόρο και δαπανηρό πόλεμο στο Ιράκ.

8 Ιουλίου 
Το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον της Γάζας


Το Ισραήλ ξεκινά άγρια επίθεση στη Γάζα με αφορμή την απαγωγή τριών ισραηλινών από τη Χαμάς. Η επιχείρηση διήρκεσε επτά εβδομάδες και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.200 ανθρώπων. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν κάτοικοι της Γάζας και ανάμεσά τους βρίσκονταν πάρα πολλά παιδιά. Παρά τους ισχυρισμού του Ισραήλ ότι διεξήγαγε μια στοχευμένη στρατιωτική εκστρατεία ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά απ’ ότι Παλαιστίνιοι μαχητές. Οι επιδρομές, χερσαίες και από αέρος, προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στη Γάζα. Οι απαντήσεις της Χαμάς έρχονταν με περιοδικές ρίψεις ρουκετών προς το Ισραήλ.

17 Ιουλίου
Καταρρίπτεται το Malaysia Airlines Flight MH17


Το MH17 καταρρίπτεται και πέφτει στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα από την αρχή της χρονιάς. Φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανικός στρατός αλληλοκατηγορούνται. Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία της αεροπορικής εταιρείας σε τέσσερις μήνες. Χάθηκαν 298 άνθρωποι - επιβάτες και πλήρωμα. Η τραγωδία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

8 Αυγούστου
Κηρύσσεται διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Έμπολα


Τα πρώτα κρούσματα του Έμπολα και οι πρώτες αναφορές για επιδημία εμφανίζονται το Δεκέμβρη του 2013. Στις 8 Αυγούστου 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει «διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Μέχρι το Δεκέμβρη τα θύματα ανέρχονταν σε πάνω από 6.800. Αρχικά ο ιός Έμπολα εμφανίστηκε στη Γουινέα και εξαπλώθηκε στην Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Αργότερα το ίδιο έτος υπήρξαν κρούσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη κυρίως από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από χώρες της Αφρικής.

9 Αυγούστου
Οι ταραχές του Φέργκιουσον


Στις 9 Αυγούστου στο Φέργκιουσον του Μισούρι ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον πυροβολεί θανάσιμα τον άοπλο μαύρο έφηβο Μάικλ Μπράουν. Η σωρός του παρέμεινε στο δρόμο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η δολοφονία του 18χρονου θα μπορούσε να είναι ακόμη μία στη χώρα που μελέτες δείχνουν ότι οι νεαροί μαύροι άντρες είναι 21 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν από αστυνομικούς απ’ ότι οι νεαροί λευκοί της ίδιας ηλικίας. Ωστόσο, η δολοφονία του Φέργκιουσον έγινε είδηση παγκοσμίως όταν η τοπική αστυνομία κατέστειλε με βίαιο τρόπο τις διαδηλώσεις που έγιναν μετά τη δολοφονία. Οι διαδηλωτές επέμειναν και διαδήλωναν κάθε μέρα για μήνες. Η απόφαση απαλλαγής του αστυνομικού από τις κατηγορίες έφερε ένα νέο ξέσπασμα το οποίο τροφοδότησαν και νέα περιστατικά δολοφονιών αφροαμερικανών από τις αρχές.

11 Αυγούστου
Η αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς


Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στη βόρεια Καλιφόρνια. Η είδηση ότι πρόκειται για αυτοκτονία συγκλονίζει. Σύντομα γίνεται γνωστό ότι έπασχε από κατάθλιψη και είχε επιπλέον διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Το όνομά του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των όρων που αναζητήθηκαν περισσότερο στο Google για το 2014.

19 Αυγούστου
Το ισλαμικό κράτος αποκεφαλίζει τον όμηρο Τζέιμς Φόλει


Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές που μεταδόθηκε με βίντεο θα σοκάρει τον κόσμο. Ο Φόλει θα χάσει τη ζωή του όντας στα γόνατα και φορώντας μια πορτοκαλί στολή που θυμίζει Γκουαντάναμο. Θύτης ένας μασκοφόρος άντρας που προειδοποιεί τη Δύση ότι αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για τις επεμβάσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Φόλει είναι τελικά μόνο ο πρώτος από τους πέντε ομήρους που θα εκτελεστούν δημοσίως από το Ισλαμικό Κράτος. Όλες οι εκτελέσεις μεταδόθηκαν με παρόμοιο τρόπο και παρόμοιες προειδοποιήσεις.

31 Αυγούστου
Χάκερ χτυπά διασημότητες του Χόλιγουντ


Χάκερ κατάφερε να χτυπήσει δεκάδες λογαριασμούς διασημοτήτων του Χόλιγουντ στο iCloud και να διαρρεύσει πλήθος γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Στις αρχές Σεπτέμβρη εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου googlαραν ασταμάτητα τις λέξεις «Τζένιφερ Λόρενς» και «γυμνή». Ο δράστης διέρρευσε συνολικά τις φωτογραφίες τουλάχιστον 100 γυναικών ηθοποιών στην ιστοσελίδα 4chan και το θέμα έγινε σύντομα το πιο διαβασμένο της χρονιάς. Μια από τις ηθοποιούς τα έβαλε με τα μέσα ενημέρωσης που παρουσίασαν την ιστορία ως σκάνδαλο: «Δεν είναι σκάνδαλο, είναι σεξουαλικό έγκλημα» υποστήριξε.

26 Σεπτέμβρη
Η «εξαφάνιση» των 43 φοιτητών στο Μεξικό


Στη χώρα που 54 άνθρωποι χάνονται κάθε εβδομάδα από τη μαφία των ναρκωτικών η «εξαφάνιση» των 43 φοιτητών από την πόλη Ιγκουάλα ξεχείλησε το ποτήρι. Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν ενώ βρίσκονταν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου της πόλης κι ενώ η σύζυγός του βρισκόταν σε εκδήλωση της κεντρικής πλατείας της πόλης. Η επίσημη έρευνα για την εξαφάνιση των σπουδαστών δείχνει ότι δέχτηκαν αρχικά επίθεση από την τοπική αστυνομία και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην Guerreros Unidos, ένα τοπικό συνδικάτο εγκλήματος. Στην υπόθεση εμπλέκονται και ο δήμαρχος με τη σύζυγό του που συνελήφθησαν αφού πρώτα διέφευγαν για κάποιες εβδομάδες. Εκτιμάται ότι εκείνοι έδωσαν στην αστυνομία την εντολή για την επίθεση στους φοιτητές.

28 Σεπτέμβρη
Ξεκινά το Κίνημα της Ομπρέλας στο Χονγκ Κονγκ


Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ ξεχύνονται στους δρόμους μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο ότι θα έχει τον έλεγχο των υποψηφίων για τις εκλογές της επαρχίας το 2017. Στις 28 Σεπτεμβρίου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους φοιτητές που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ομπρέλες για προστατευτούν και από την κίνηση τους αυτή γεννήθηκε το «Κίνημα της Ομπρέλας». Οι διαδηλώσεις μαζικοποιήθηκαν και κράτησαν μήνες. Όμως το τέλος μπήκε στις 11 Δεκέμβρη όταν η αστυνομία της χώρας με εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνε τους διαδηλωτές από το κεντρικό σημείο της διαμαρτυρίας τους.

21 Οκτώβρη
Η καταδίκη του Όσκαρ Πιστόριους


Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στον παγκοσμίου φήμης παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους. Μετά από δίκη επτά μηνών ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ. Το Δεκέμβρη, ωστόσο, χορηγήθηκε στους εισαγγελείς το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης η οποία εκτιμήθηκε ως ελαστική.

24 Νοέμβρη
Η επίθεση των χάκερ στη Sony


Μια ιστορία που τράβηξε τα βλέμματα καθώς είχε τα συστατικά ενός χολιγουντιανού blockbuster: κυβερνοπόλεμο, μια εταιρεία που αποτελεί κινηματογραφικό κολοσσό και πρωταγωνιστή τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η επίθεση στη Sony Entertainment εκτιμάται ότι προήλθε από χάκερ της Βορείου Κορέας ως αντίποινα για την ταινία - παραγωγή της εταιρείας -  «The Interview». Πρόκειται για μια κωμωδία στην οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν δολοφονείται. Μάλιστα η επίμαχη σκηνή διέρρευσε στο διαδίκτυο.
Αρχικά οι πληροφορίες για την επίθεση προήλθαν από την ομάδα «Φύλακες της Ειρήνης» που ανέλαβαν την ευθύνη. Οι ΗΠΑ δεν το επιβεβαίωσαν παρά μόνο όταν μεγάλες κινηματογραφικές αλυσίδες αποφάσισαν να μην προβάλουν την ταινία. Στη συνέχεια μάλιστα η Sony την απέσυρε. Το Χόλιγουντ πάντως αντέδρασε αρνητικά στην απόσυρση της ταινίας κατηγορώντας τη Sony ότι «υποκύπτει σε τρομοκράτες». Οι ειδικοί λένε ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση κατά πάσα πιθανότητα είναι η πιο δαπανηρή που έγινε ποτέ σε αμερικανική εταιρεία.

16 Δεκέμβρη
Η σφαγή των παιδιών της Πεσαβάρ από τους Ταλιμπάν


Στις 16 Δεκεμβρίου μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν σε σχολείο της πακιστανικής πόλης Πεσαβάρ. Η ομηρία των μαθητών διήρκεσε επτά ώρες κατά τις οποίες οι Ταλιμπάν περνούσαν από τάξη σε τάξη εκτελώντας από μικρούς μαθητές έως νέους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας. Ο τελικός απολογισμός ήταν 141 νεκροί. Το Πακιστάν βυθίστηκε σε εθνικό πένθος.
  tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: