Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Προβόπουλος: «Καλύτερη επιλογή η μεταβίβαση της Αγροτικής στην Πειραιώς»
Ως «μονόδρομο» χαρακτήρισαν τη λύση που προτιμήθηκε για την Αγροτική Τράπεζα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος κατά τις αρχικές τους τοποθετήσεις στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι ... η κυβέρνηση κινήθηκε «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε: «Εκ προοιμίου συμφωνώ με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εποπτικές αρχές. Είναι δύσκολες οι λύσεις, όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά. Η λύση που προκρίθηκε έχει το μεγαλύτερο όφελος, σταθμίζονται το κόστος και το όφελος. Καλώς ελήφθη η απόφαση. Ο νόμος απαγορεύει στις εποπτικές αρχές να ζητήσουν τη έγκριση της κυβέρνηση».
Επιπροσθέτως εξήγησε ότι «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ταλανιζόμαστε από ένα πρόβλημα αλληλο-τροφοδοτούμενο χρέους και τραπεζικού συστήματος. Οι οικονομίες χρειάζονται λιγότερες τράπεζες, αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Οι τράπεζες είτε κλείνουν είτε συγχωνεύονται. Και εδώ έγινε το 2ο γιατί είναι η πλέον αποδεκτή λύση».
Και πρόσθεσε πως «η ΑΤΕ είχε σωρευμένα και χρόνια προβλήματα, δεν δημιουργήθηκαν από το PSI. Εγιναν φιλότιμες προσπάθειες από τον διοικητή αλλά δεν ήταν επαρκείς» και κατέληξε λέγοντας «Είχαμε 2 επιλογές: μια μεταβατική τράπεζα είτε η λύση που έγινε. Οι συνέργειες για το δημοσίου, την κοινωνία και την οικονομία είναι μέγιστες από την λύση που επιλέχθηκε. Η λύση έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και 3 μήνες, από την ΕΚΤ υπήρξε μεγάλη πίεση αλλιώς θα σταματούσε την χρηματοδότηση της ΑΤΕ. Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες η λύση ήταν η καλύτερη δυνατή».
Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι όλες οι ενέργειες «έγιναν βάσει των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «τα υγιή στοιχεία της ΑτΕ μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Το υπόλοιπο τμήμα παραμένει στην λεγόμενη «κακή» τράπεζα για εκκαθάριση ή για αξιοποίηση από το δημόσιο ανάλογα με την περίπτωση».
Επισήμανε ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς την ΑτΕ μετά το τέλος Ιουλίου καθώς:
- Ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη
- Δεν ήταν βιώσιμη
- Δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Προκειμένου να μην χαθεί η παροχή ρευστότητας ύψους 6,3 δις ευρώ, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι ήταν απαραίτητα τα μέτρα εξυγίανσης. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι «η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως και θα είχαμε πάνω από 5.000 ανέργους επιπλέον ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δις ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή ρευστότητας στο ευρωσύστημα».
Σημείωσε ότι δεν υπήρξαν εναλλακτικές επιλογές, καθώς μεταξύ άλλων η ΑτΕ παρουσίαζε «δομικά προβλήματα, χαμηλή παραγωγικότητα, κεφαλαιακή ανεπάρκεια κ.α.» ενώ πρόσθεσε ότι κατετάγη στην τελευταία θέση (91η) κατά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής τραπεζικής Αρχής. Είπε δε ότι «ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικα θεωρούσαν ότι η Αγροτική έπρεπε να κλείσει» και συμπλήρωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΤτΕ έπεισε για μια προσφορότερη λύση «για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους».
Ανέφερε ότι «αν η ανακεφαλαιοποίηση της Ατε ήταν εφικτή θα απαιτούνταν 5 δις ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν εξηγείται από το PSI», σημείωσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια οι ενέσεις κεφαλαίων ανέρχονται σε 4 δις ευρώ πως «ολόκληρη την χρυσή περίοδο (1997-2010) η ΑτΕ είχε οριακά θετικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά μηδενικό» και αναρωτήθηκε αν «μετά από όλα αυτά θα μπορούσε η ΑτΕ να θεωρηθεί ως πηγή ευημερίας του ελληνικού λαού».
Επιπροσθέτως, παράθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα λέγοντας:
- Η ΑτΕ για τις θυγατρικές της είχε επενδύσει 1,2 δις ευρώ και σήμερα ύστερα από αλλεπάλληλες διαγραφές και απομειώσεις έχουν απομείνει 156 εκ ευρώ, έχασε δηλαδή το 85% της αξίας των θυγατρικών της
- Παρά την εμφανή αδυναμία της προχώρησε σε μαζικές τοποθετήσεις σε υψηλού κινδύνου προϊόντα με τις ζημιές να ανέρχονται σε 285 εκ ευρώ την τριετία 2009-2011.
Παρουσίασε τις 4 εναλλακτικές που υπήρχαν ως εξής:
- Κλείσιμο και εκκαθάριση της τράπεζας
- Ανακεφαλαιοποίηση και ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας πέραν του μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενου σχεδίου
- Αναδιάρθρωση τράπεζας υπο καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώληση σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Μεταβίβαση των υγιών στοιχείων προς άλλη τράπεζα
Από τις παραπάνω επιλογές, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι προκρίθηκαν οι τελευταίες δύο. Τελικά υιοθετήθηκε η μεταβίβαση των υγιών στοιχείων προς την Πειραιώς καθώς αυτό έλεγαν οι μελέτες διεθνών οίκων αλλά και η ειδική μελέτη της ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain και διαβούλευση με την τρόικα.
Οι βασικοί λόγοι που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη λύση είναι:
- Αποτελεί μόνιμη και βιώσιμη λύση
- Δεν απαιτείται κατ ανάγκη δραστική μείωση του προσωπικού της και του δικτύου
- Επιταχύνει την προσαρμογή εταιρικής κουλτούρας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του υγιούς κομματιού
- Ενέχει μικρότερο τελικό κόστος
- Συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον
Τέλος εξήγησε ότι το υγιές τμήμα της ΑτΕ περιλαμβάνει κυρίως «τα ενήμερα δάνεια, τις συμμετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (εκτός leasing) το χαρτοφυλάκιο τίτλων και τις καταθέσεις και τις υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα» σημειώνοντας ότι «υπάρχουν συμμετοχές που δεν μεταβιβάζονται και θα αξιοποιηθούν από το δημόσιο . είναι για παράδειγμα η ΕΒΖ, η ΣΕΚΑΠ, η ΔΩΔΩΝΗ κ.ά. Θα υπάρξει επίσης μέριμνα από την πολιτεία για τα μη ενήμερα δάνεια που έχουν ενέχυρο αγροτική γη».
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου οι κ.κ. Στυρνάρας, Προβόπουλος να απαντήσουν στις ερωτήσεις βουλευτών.
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου