Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Γερμανία κρατάει, η Ευρώπη βουλιάζει


Κρίση ξεκρίση, η Γερμανία, που αποτελεί και την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, κρατάει καλά. Πολύ καλύτερα από ότι προέβλεπαν οι ειδικοί.

Η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0.3% το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί, χάρη κυρίως στις μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες και σε μια αύξηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες εκτός της ... ευρωζώνης.

Από την άλλη, η γαλλική οικονομία σημείωσε μηδενική ανάπτυξη για τρίτο τρίμηνο στη σειρά, αλλά με τουλάχιστον άλλες εφτά χώρες της ευρωζώνης σε ύφεση, οι αναλυτές αναμένουν αρνητικό πρόσημο.

Ως σύνολο, η οικονομία της 17μελούς ευρωζώνης συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στο προσεχές διάστημα, θα έχει ανάλογη τύχη και η γε’ Ονομάζεται καιός μεταβολισμός, ρμανική οικονομία.

Σύμφωνα με αναλυτή της ΑΒΝ Amro , «Δεν πιστεύουμε πως η Γερμανία από μόνη της μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ευρωζώνη. Παρά τα θετικά πρόσημα ανάπτυξης της Γερμανίας, το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0.4%, καθώς η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα έφερε την ύφεση στις περισσότερες χώρες μέλη».

businessweek.com
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: