Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σε πύρινο κλοιό για τρίτη μέρα η Χίος


Με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες. Από το πρωί επιχειρούν και δύο ελικόπτερα με ρίψεις νερού καθώς γίνονται αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία του νότιου τμήματος του νησιού. Μεγάλο βάρος της... προσπάθειας της Πυροσβεστικής πέφτει στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων. Ήδη, πάντως, η φωτιά έχει κάνει στάχτη 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης.

Μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη τη νύχτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Πυργί και στους Ολύμπους της Χίου, αλλά και στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Πρώτος στόχος, η σωτηρία του χωριού Πυργί, γνωστού για τα «ξυστά» σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλει περίπου κατά 20 με 25%. Ανάλογη η προσπάθεια και στους Ολύμπους. Ένα τρίτο μέτωπο καίει στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Επίσης, όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας.

Σήμερα το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτή Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, σχετική με την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο.

Στη δήλωση του ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει ότι «Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη».

Ο κ. Μουσουρούλης, συνεχάρη τους πυροσβέστες «που μάχονται με αυτοθυσία» και τις ένοπλες δυνάμεις «που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες».

Ο υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο «για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο».

Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, επισήμανε τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί».

Μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση της φωτιάς στη Χίο δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στο σύνολο των νησιών του κεντρικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, καθώς και τους νομούς Αργολίδος, Κορινθίας, τμήματα της Λακωνίας και της Αρκαδίας.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: