Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά


Με αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ, αποχαιρέτησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την Die Zeit, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε δυσαρέσκειά για την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι... οι σχέσεις των δύο ηγετών δεν είναι οι καλύτερες. «Το προηγούμενο διάστημα η σχέση της Μέρκελ με τον Σαμαρά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχέση εμπιστοσύνης... Πριν από ένα χρόνο, ο Σαμαράς είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2011, από τη θέση του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, καλούσε τον κόσμο να βγεις στους δρόμους εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Στην πραγματικότητα ήθελε μόνο ένα πράγμα, να πέσει η τότε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών», αναφέρεται στο διαδικτυακό ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας, με τίτλο «Μια άβολη περιοδεία». «Ένας νευρικός Έλληνας πρωθυπουργός, αγωνίστηκε στο Βερολίνο να πείσει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, ο Σαμαράς δεν μπορεί να πείσει την Μέρκελ», προσθέτει η Die Zeit.

Για μια «έντονη» συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά, έκανε λόγο η Die Welt. «Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Μέρκελ φρόντισε να του την διαλύσει», σημειώνει η ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Frankfuerter Allgemeine, το ρεπορτάζ της οποίας είχε τίτλο «Ελληνική Φιλοξενία». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός φανέρωσε μια νέα γραμμή άμυνας. Μπορεί και η Γερμανοί να φέρουν μερίδιο ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της», γράφει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

«Σχιζοφρενής Ευρώπη», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Frankfuerter Rundschau, αναφερόμενο στις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ της θέλησής της για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τους εγχώριους πολιτικούς της συμμάχους, που ζητούν το αντίθετο.

Στο επόμενο βήμα της περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά, και την σημερινή του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε το Spiegel, τονίζοντας πως «το ελληνικό ταξίδι συνεχίζεται, με αμφίβολη κατάληξη».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: