Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο πρωθυπουργός μιλάει για αποκρατικοποιήσεις και το αρμόδιο Ταμείο παραμένει ακέφαλο! (Έχει όρια η ξεφτίλα τους;)


kourdistoportocali
Από τον Χρήστο Ιωάννου
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, έδινε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, τα διαπιστευτήριά του για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και δήλωνε δημοσίως τη... δέσμευση για τη διεύρυνση του προγράμματος, το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων (το γνωστό μας πλέον ΤΑΙΠΕΔ) παρέμενε ακέφαλο.

Το γεγονός μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Η Βουλή δεν έχει ακόμα εγκρίνει τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές στην ηγεσία του ταμείου! Με άλλα λόγια δεν έχουν αναλάβει επίσημα ο νέος πρόεδρος του ταμείου, Τάκης Αθανασόπουλος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Εμίρης. Αποτέλεσμα είναι, το ταμείο να μην παίρνει αποφάσεις.

Το πιο κωμικο-τραγικό στην υπόθεση είναι ότι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ χρονολογείται από τις 15 Μαΐου 2012. Εχουν περάσει δηλαδή πάνω από τρεις μήνες (που μοιάζει αιώνας στις μέρες μας) χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη και αποτέλεσμα. Το ταμείο συνεχίζει να μην παράγει ολοκληρωμένο έργο γιατί από τότε δεν έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο! Αλλά τα έξοδα τρέχουν και οι έλληνες πολίτες πληρώνουν…

Ποιος φταίει; Μα φυσικά οι πολιτικοί. Τότε, στις 15 Μαίου 2012 στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου με ψήφους 3/2 αποφασίστηκε η αποχή από κάθε πράξη αποκρατικοποίησης μέχρι τις εκλογές. Η απόφαση αυτή πέρασε με τις ψήφους των εκπροσώπων των τριών πολιτικών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ηταν ο κ. Κουκιάδης, από το ΠΑΣΟΚ, τότε πρόεδρος του Ταμείου, ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος από τη Ν.Δ., ο οποίος παραμένει μέλος και η κυρία Αννα Ζωηρού από το ΛΑΟΣ, η οποία επίσης παραμένει μέλος.

Όμως οι πρώτες εκλογές πέρασαν. Πέρασαν και οι δεύτερες ενώ σχηματίστηκε και κυβέρνηση, η οποία άλλαξε και την ηγεσία του ταμείου. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που εγκρίνει τους διορισμούς στελεχών σε ελεγχόμενους από το δημόσιο φορείς (εταιρείες-οργανισμούς). Μάλιστα το «δυσεπίλυτο» πρόβλημα έχει αναγκάσει το Ταμείο να διατηρεί στην ιστοσελίδα του το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο: http://www.hradf.com/gr/the-fund/core-team

Δεν υπάρχουν σχόλια: