Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Χειραψίες και χαμόγελα κατά την άφιξη Σαμαρά στην γερμανική καγκελαρία


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.




Σε δηλώσεις της η γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά. «Πληροφορήθηκα από τον κ. Σαμαρά για τις ... ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και είμαι σίγουρη ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει τα πάντα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές για την Ελλάδα» είπε.
Σύμφωνα με την ίδια «απαιτούνται πολλές θυσίες. Πέντε χρόνια ύφεσης είναι πολλά αλλά η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ γιατί το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Είναι η βούληση της Ευρώπης. Αυτός είναι ο οδηγός μου, μια ενωμένη Ευρώπη» τόνισε. Εξάλλου όπως είπε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων σημαίνει ότι και η Ελλάδα μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Γερμανία.
Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας, ενώ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητηθηκαν διάφοροι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν διμερώς να συνεργαστούν.


Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει αποτέλεσμα» είπε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα φέρουμε αποτέλεσμα». Παράλληλα όπως είπε «εξαλείφουμε δύο ελλείματα: Πρώτον το δημοσιονομικό και δεύτερον της αξιοπιστίας». Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμη είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε ότι «είμαστε περήφανος λαός, θα σταθούμε στα πόδια μας».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος και τόνισε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη. «Η σημερινή συνάντηση είναι μόνο η αρχή μιας καλής συνεργασίας».

Η υποδοχή του πρωθυπουργού έγινε με στρατιωτικές τιμές όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κύριοι Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσει γεύμα.

Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ η επίσκεψη Σαμαρά

Αφθονούν και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Προβάλλοντας το γερμανικό παράδειγμα, η Neue Westfälische Zeitung ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: «Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο καλά στη Γερμανία όσο σήμερα. Πριν από 10 χρόνια η ανεργία ήταν στα ύψη, ενώ τα αυξανόμενα κόστη απειλούσαν να πνίξουν το κοινωνικό κράτος. Τότε η κυβέρνηση Σρέντερ ανακάλυψε τους νόμους «Χαρτς». Αυτοί συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο να γίνει η Γερμανία η ατμομηχανή της Ευρώπης».

Αναδρομή στην ελληνική πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών και αναφορά στο παράδειγμα της Τουρκίας κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνον εάν οι δανειστές φανούν ανυποχώρητοι και πάρουν από το χέρι της κυβέρνησης το κέρας της αμάλθειας που διασφάλιζε στο παρελθόν την εξουσία τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πιο ακραία στάση κρατά το περιοδικό Focus, με το δημοσίευμά του που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε περιοδεία ελεημοσύνης στην καγκελαρία». Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και η Bild, η οποία αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών, ζητεί γραπτά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: