Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά στην off the record συζήτηση


Κατ' ιδίαν συνάντηση στο γραφείο της γερμανίδας καγκελαρίου χωρίς τους στενούς συνεργάτες τους είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο, μετά τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με την κυρία Μέρκελ να δηλώνει σαφώς στον Πρωθυπουργό την... υποστήριξη της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να δείχνει ότι υπάρχει πλέον μια θετική στροφή στις διαθέσεις των Γερμανών έναντι της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», μετά το τέλος της επίσημης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών και αφού είχαν γίνει οι δημόσιες δηλώσεις Μέρκελ-Σαμαρά, όπου η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι θέλει η Ελλάδα «να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης», η κυρία Μέρκελ πρότεινε στον κ. Σαμαρά να μιλήσουν κατ' ιδίαν στο προσωπικό της γραφείο.

Η κυρία Μέρκελ είπε στον Αντώνη Σαμαρά ότι «πρέπει να μας πείσετε» για να πάρει την απάντηση του Πρωθυπουργού ότι «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε και πάλι την γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει άλλα χρήματα. «Θέλουμε ανάκαμψη και είμαστε αποφασισμένοι» φέρεται να της είπε διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η απάντηση της κυρίας Μέρκελ ήταν σαφώς θετική, όπως και στις δημόσιες δηλώσεις της όπου είχε τονίσει τρεις φορές ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής και έχει «τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει μπροστά και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μην παρεκκλίνει του οικονομικού προγράμματος». Η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είδε με θετικό μάτι όσα της έλεγε ο Πρωθυπουργός και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του απάντησε: «Παρατηρώ αλλαγή στάσης και βλέπω κάποιες κινήσεις. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε». Ουσιαστικά, εκτιμούν στην κυβέρνησ, η γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοικτό το παράθυρο για τις «ανάσες» που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς.


Πρώτα αξιοπιστία μετά θέμα επιμήκυνσης

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την Μέρκελ, ο κ. Σαμαράς δεν έθεσε ευθέως το θέμα της επιμήκυνσης, το παρουσίασε όμως εμμέσως ως την επόμενη κίνηση της χώρας, αφού πρώτα κάνει η Ελλάδα τις κινήσεις βήμα-βήμα, για τις οποίες μίλησε στις δηλώσεις του, και ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της. Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι «πρέπει να γίνουν κινήσεις βήμα-βήμα, να αρθούν οι επιφυλάξεις των ξένων και μετά να δοθεί η επιμήκυνση».

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ, με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και να μην υπάρξει στάση πληρωμών. Για να εγκριθεί η δόση-μαμούθ, η κυβέρνηση προετοιμάζει το σκληρό πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας. Όπως όμως διαμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς είναι η τελευταία φορά που ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων. Το επιχείρημά του στην γερμανίδα καγκελάριο ήταν ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πολύ μεγάλες, και ότι τα μέτρα αυτά δημιουργούν ασφυξία στην Οικονομία, καθώς φέρνουν απώλεια εισοδημάτων και τελικά αύξηση του Ελλείμματος. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι απαιτούνται αναπτυξιακά μέτρα, και όχι άλλες σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που οδηγούν σε ύφεση πράγμα που αναγνώρισε δημόσια και η Μέρκελ μιλώντας για τις θυσίες και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανίδα καγκελάριος δεν ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα και φέρεται να είπε ότι αν εφαρμοστεί το πακέτο αυτό δεν θα χρειαστεί άλλο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: