Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ο «κωδικός Ιφιγένεια»




Οι συνομιλητές του κ. Αντ. Σαμαρά μεταδίδουν την εικόνα ενός Πρωθυπουργού πιεσμένου επειδή, εξαιτίας της επέμβασης στο μάτι του, δεν έχει την ευχέρεια των πρωτοβουλιών που θα επιθυμούσε εκτός συνόρων. Οι... συνεργάτες του περιγράφουν έναν πολιτικό που ζει αγωνιώδεις ημέρες προσπαθώντας να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την τρικομματική κυβέρνηση ενωμένη. Λέγεται ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά εγκατέλειψε τις ασκήσεις ισορροπίας, εμφανίστηκε με συγκεκριμένη εισήγηση και επέβαλε με αποφασιστικότητα τη λήψη του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αν και απρόθυμα, κάμφθηκαν και συναίνεσαν υπό όρους. «Θα είναι η τελευταία μεγάλη θυσία που θα υποστούμε» φέρεται να διαβεβαίωσε τους άλλους δύο αρχηγούς.


Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο όχι το σύνολο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά τα μέτρα του επόμενου έτους μαζί με τον προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα θα ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει μια ηπιότερη εκδοχή των μέτρων με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, στο ΕΣΠΑ, στα μεγάλα έργα και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Τα δεδομένα στον κυβερνητικό συνασπισμό μεταβλήθηκαν αιφνιδίως και το μυστικό αναζητείται στον... «κωδικό Ιφιγένεια». Πρόκειται για μια μυστική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς την Καγκελαρία, η οποία επιβεβαίωνε τους χειρότερους φόβους των τριών κομμάτων. Η Ελλάδα δεν αποκλείεται να θυσιαστεί προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης - ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήδη έθεσε το θέμα στην τρόικα επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για αυτοκτονία της ευρωζώνης.
Στη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προέτρεψε τον κ. Φ. Κουβέλη να μιλήσει πρώτος, όταν ο κ. Αντ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την εισήγησή του και ζήτησε να τοποθετηθούν οι συνομιλητές του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και κατέληξε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία. Στη συνέχεια ο κ. Ευ. Βενιζέλος εμφάνισε ένα φύλλο χαρτί με τα έξι σημεία τα οποία είχε οριστικοποιήσει σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους το προηγούμενο βράδυ και τα ανέφερε αργότερα στη δήλωσή του. Επιπλέον είχε συζητήσει και με τον κ. Κουβέλη, καθώς έχει επενδύσει στη στρατηγική συμπόρευση του ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ για τα μείζονα ζητήματα της χώρας. Ζήτησε δηλαδή να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα, να εκταμιευτεί άμεσα η επόμενη δόση του δανείου, να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά και να ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέτει με έμμεσο αλλά επίμονο τρόπο ζήτημα νέου «κουρέματος» των δανείων που κατέχει ο επίσημος τομέας (κράτη, ΕΚΤ, ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες).
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη θυσία και ότι θα απαιτηθούν και άλλα, με την ύφεση να βρίσκεται ήδη εκτός των προβλέψεων της τρόικας και με τις προβολές να δείχνουν ότι θα βαθύνει κι άλλο. Στην Ιπποκράτους επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του πρόσφεραν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και υπενθυμίζουν ότι όταν η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ επέβαλε την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα έδωσε 2 δισ. ευρώ και έλαβε σε αντάλλαγμα δάνειο 130 δισ. ευρώ, «κούρεμα» ύψους 100 δισ. ευρώ και εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια. «Τώρα θα πάρουμε μόνο όσα είχαμε συμφωνήσει» σημειώνουν.
Τρόμαξε ο Πρωθυπουργός από τις πιέσεις της τρόικας και από το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι στον οποίο τηλεφώνησε ο κ. Σαμαράς άρον-άρον πριν από την τελευταία συνάντηση των αρχηγών; Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη, ο κ. Ρομπάι του είπε ότι αν εμφανιστεί η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής να ζητεί τα μισά μέτρα θα εκληφθεί ως μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αλλαγή των όρων της συμφωνίας. «Αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία» πρόσθεσε.
Επειτα και από αυτή τη συνομιλία, ο κ. Σαμαράς κατέστρωσε σύμφωνα με τους συνεργάτες του την οριστική στρατηγική του για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους, αποφασίζοντας να αγνοήσει «τα μαθήματα επαναδιαπραγμάτευσης από τον Βενιζέλο» και «την κριτική της Αριστεράς ότι εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση».
Το σχέδιο του Πρωθυπουργού ευοδώθηκε ως προς το πρώτο μέρος του και απέσπασε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα. Στη συνέχεια σκοπεύει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πακέτο μέτρων στους δανειστές μας - προς το τέλος Αυγούστου θα επισκεφθεί Βερολίνο και Παρίσι - ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να βάλει φρένο στα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ και να αλλάξει το κλίμα για την οικονομία μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και μέσω της πίεσης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την αύξηση των εσόδων. Ηδη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές, για τις επενδύσεις και για την ανταγωνιστικότητα κ.ά. Η ανακοίνωση της δέσμης των δέκα προτεραιοτήτων στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκάλεσε άμεσα τη θετική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης των 32,5 δισ. ευρώ, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα διοχετευτεί στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να πέσουν το ταχύτερο χρήματα στην πραγματική οικονομία (καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, επανέναρξη των μεγάλων έργων κ.ά.). Ετσι εκτιμούν ότι θα εξουδετερωθεί το υφεσιακό αποτέλεσμα των μέτρων και ενδεχομένως από την αρχή του επόμενου έτους να σημειωθούν και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Ο Πρωθυπουργός ήθελε να προσέλθει στη διαπραγμάτευση από ισχυρή θέση προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να θέσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Πρέπει να ενισχύσουμε τα επιχειρήματα των κυβερνήσεων απέναντι στα Κοινοβούλιά τους για να μας βοηθήσουν και αυτές με τη σειρά τους» επισημαίνουν.
Από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκπέμπεται μια νότα αισιοδοξίας, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας, αναφορικά με τις διαθέσεις των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση. Η παράταση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρείται ότι θα δοθεί, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας τα έτη 2013 και 2014 θα είναι υφεσιακά, ενώ το ΔΝΤ περιλαμβάνει και το 2015.


Αιτήματα σε «τοίχο»
Για όποιον έζησε από κοντά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι αναπόφευκτη η σύγκριση του σημερινού με το προηγούμενο πρωθυπουργικό επιτελείο, όταν οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνταν πριν από κάθε διαπραγμάτευση προσέκρουαν σε τοίχο, είτε στο Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής. «Η τιμωρητική διάθεση των ισχυρών εταίρων, κυρίως του Βορρά, για την Ελλάδα δεν έχει σχέση με την οικονομία.
Είναι θεολογικού χαρακτήρα» ομολογούν στελέχη που έζησαν δύσκολες και εξευτελιστικές ώρες στις Βρυξέλλες. «Το ΠαΣοΚ κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, εμείς θα τιμήσουμε την υπογραφή της χώρας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, αλλά δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αντισταθμίσματα. Ο Σαμαράς έχει ασκήσει σκληρή κριτική στους εταίρους και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί εκβιασμούς» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.


Δηλητήριο διαρροών
Τις προηγούμενες ημέρες ένα κύμα διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου και από το υπουργείο Οικονομικών δηλητηρίασε τις σχέσεις με την Ιπποκράτους. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε έντονη δυσφορία για τα σχόλια περί ανεύθυνης αντιπολίτευσης, τη στιγμή που πρόσφερε τη στήριξη που ζητούσε ο Πρωθυπουργός παρά τη διαφορετική προσέγγιση που έχει. Επεσήμανε πάντως ότι περιμένει να δει αποτελέσματα. Αλλά και ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να διευκολύνει τη συγκατοίκηση των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, καθώς τυχόν κλυδωνισμοί στο δεύτερο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην πτώση της. Και παρ’ ότι όπως λένε αποφεύγουν «με θρησκευτική ευλάβεια» να αναμειγνύονται στα εσωτερικά άλλων κομμάτων διαμηνύουν ότι «εμείς όταν είπαμε ότι θα συνεργαστούμε το εννοούσαμε στο ακέραιο».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: