Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ένταση και προπηλακισμοί στο ΑΠΘ ματαίωσαν ξανά τις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης


Ματαιώθηκε για ακόμη μιά φορά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από ένταση που σημειώθηκε έξω από τη Νομική, όπου επρόκειτο να γίνει η ψηφοφορία.

Όταν η οργανωτική επιτροπή για ... τις εκλογές μαζί με υποψηφίους επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της Νομικής για να ξεκινήσει η διαδικασία, εμποδίστηκαν από καθηγητές και φοιτητές που αντιτίθενται στις εκλογές και οι οποίοι είχαν καταλάβει από νωρίς το κτίριο.

Σημειώθηκαν προπηλακισμοί μεταξύ καθηγητών και φοιτητών και τελικά μετά από λίγη ώρα απωθήθηκαν τόσο η οργανωτική επιτροπή όσο και οι υποψήφιοι.

Είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ, καθώς και οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (στις 15 και 17 Φεβρουαρίου) είχαν κηρυχθεί «βιαίως διακοπείσες» από την Οργανωτική Επιτροπή Εκλογών.

Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ αιτήθηκε με έγγραφό του, που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, την αναστολή ισχύος της οργανωτικής επιτροπής, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, 114 πανεπιστημιακοί ζήτησαν με επιστολή τους στον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο - την οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης - να διασφαλίσει από την θέση του την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε να μην εμποδιστεί κανένας καθηγητής του ΑΠΘ να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδριάζει από το πρωί για να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Ίδρυμα.

Στην Πάτρα όπου, επίσης, είχαν προγραμματιστεί εκλογές για σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία δεν ξεκίνησε καθώς φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου. Με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών, πριν από λίγο, οι εκλογές αναβλήθηκαν και επίσημα, χωρίς να δημιουργηθούν άλλες εντάσεις. Το πανεπιστήμιο θα καθορίσει νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο υπουργός Παιδείας, Γ.Μπαμπινιώτης, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τους πρυτάνεις, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι εναντίον κάθε μορφής βίας. Το να παρεμποδίζονται οι διαδικασίες, δεν τιμά κανέναν, είπε. Συσσωρεύονται οι αρνητικές εντυπώσεις για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, υπογράμμισε.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: