Οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη «συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, που είναι από τις... βασικές αιτίες της κρίσης», εκτιμά η οργάνωση Transparency International, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0, όταν η διαφθορά είναι μεγάλη ως 10, η Ιταλία παίρνει 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 και κατατάσσονται στην 69 και 80 θέση της λίστας.
Η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην 25η και 14η θέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς είναι η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα, που μοιράζονται την 182η θέση.
Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4.
Οι χώρες με τη μικρότερη διαφθορά είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5, η Δανία με 9,4, η Φινλανδία με 9,4, η Σουηδία με 9,3 και η Σιγκαπούρη με 9,2 βαθμούς.
Η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της οργάνωσης, εκτιμά ότι «η ευρωπαϊκή κρίση αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου».
Η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης, σημειώνει ότι «είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους ή τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση».
Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Πηγή: kathimerini.gr
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου