Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής σχεδόν 190 κράτη, ανέλαβαν πολιτικές δεσμεύσεις, για μια διαφορετική προσέγγιση, που θα... διευρύνει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Επίσης διευκρινίστηκε πως κάποια σημαντικά μέρη του Πρωτόκολλου, τα οποία θα παύσουν να ισχύουν από το 2012, θα παραταθούν ως το 2017 καθώς η ισχύς του Πρωτόκολλου του Κιότο εκπνέει στα τέλη της επόμενης χρονιάς.
Συγκεκριμένα η νέα συμφωνία αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα ολοκληρωθεί το 2015. Από το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή και θα καταβληθεί προσπάθεια να περιλαμβάνει την υπογραφή των τριών μεγαλύτερων «ρυπαντών», ΗΠΑ, Κίνας και Ινδίας.
Επίσης υπήρξε ακόμα μια σημαντική συμφωνία, που αφορά τη δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου», το οποίο θα συνδράμει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους ηγέτες ως «ιστορικής» σημασίας, υπογραμμίζοντας πως πλέον όλες οι μεγάλες οικονομίες θα δεσμευτούν στο μέλλον μέσω της νομικής οδού.
Παρά ταύτα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική διατύπωσαν τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Η Ινδία εξέφρασε την αντίθεση της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί έως το 2015 μία νομικά δεσμευτική φόρμα, όπως και για την ακριβή σημασία της φράσης «οδικός χάρτης» για μία νέα συνθήκη.
Όπως επισήμανε η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει και οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές, κάτι που δεν έχουν κάνει ως τώρα. Με αυτή θέση με την οποία συμφωνούσε και η Κίνα.
Η πρόταση περί οδικού χάρτη είχε κατατεθεί από την ΕΕ και μία άτυπη συμμαχία νησιωτικών κρατών και ελάχιστα ανεπτυγμένων χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών σαν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στόχος είναι να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής.
Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός ταμείου για βοήθεια σε φτωχότερες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.
protothema.gr
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου