Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ερευνα για τα περί νοθείας στις εκλογές παρήγγειλε ο Μεντβέντεφ


Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου παρήγγειλε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με... ανάρτηση στο προφίλ του Ρώσου προέδρου, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του.

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Μόσχας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις νοθευμένες, όπως καταγγέλλουν, εκλογές της περασμένης εβδομάδας
Επικαλούμενο την αστυνομία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti εκτίμησε το πλήθος των συγκεντρωμένων μεταξύ 20 και 25.000.
Ο Βλαντιμίρ Ρίζκοφ, συμ- προεδρεύων του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας, έκανε λόγο για περίπου 50.000 τους διαδηλωτές
Το κεντρικό σλόγκαν, σε συνθήματα και πλακάτ, έλεγε «Πούτιν, φύγε», οι συγκεντρώσεις δεν συνοδεύτηκαν από επεισόδια
Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πόλεις όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις, από την Σιβηρία μέχρι την Αγία Πετρούπολη κι από την Καρελία μέχρι τη Μόσχα.
Στις μαζικότερες διαδηλώσεις από την έναρξη της κυριαρχίας Πούτιν, πριν 12 χρόνια, οι οπαδοί διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης, δήλωναν αποφασισμένοι να επιβάλλουν επανάληψη των εκλογών που μόνον - όπως υποστηρίζουν - με μαζική νοθεία κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την συντριβή.

«Σήμερα, 60,000, ίσως 100,000 άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, στη διάρκεια της ομιλίας του στην διαδήλωση στην πλατεία Μπολότναγια της Μόσχας. «Αυτό σημαίνει ότι σήμερα είναι η αρχή του τέλους για τους κλέφτες της εξουσίας», πρόσθεσε ο Κασιάνοφ, ο οποίος σήμερα ηγείται αντιπολιτευόμενου κινήματος το οποίο, ωστόσο, αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Οι διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε χιονοθύελλα και ακραίες θερμοκρασίες, ήταν ένα τεστ για την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μετατρέψει την δημόσια οργή σε μαζική εξέγερση παρόμοια με εκείνες της «Αραβικής Ανοιξης», οι οποίες ανέτρεψαν τους ολοκληρωτικούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκτιμά το Reuters.

Πάντως οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθουργός Πούτιν δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο ανατροπής, ύστερα από 12 χρόνια στο «τιμόνι» της Ρωσίας - εξάλλου παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα παρά τη μείωση των ποσοστών της λαοφιλίας του - ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι δύσκολο να συνεχιστούν για πολύ στην τεράστια έκταση της Ρωσίας. Ομως, προσθέτουν, ότι η ισχύς του Πούτιν έχει υποστεί σημαντική φθορά και πιθανότατα να έχει σβήσει η αίγλη του όταν θα επιστρέψει στην προεδρία της χώρας, εκτός και αν απαντήσει στα λαϊκά αιτήματα που ξεκινούν από την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και φθάνουν μέχρι τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: