Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως 7,5%, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζει και νέες μειώσεις
Το βασικό επιτόκιο, από την περασμένη Πέμπτη, διαμορφώθηκε στο 1%, ενώ αναλύσεις διεθνών οίκων εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε... νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%, στο α' τρίμηνο του 2012 και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το επιτόκιο του ευρώ θα έχει φτάσει το 0,50%.
Την πορεία του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου προεξοφλεί -πάντα- το euribor. Αν και υποχωρούν και τα δύο επιτόκια, οι ωφελημένοι στην εγχώρια αγορά περιορίζονται σε εκείνους που έχουν δανειστεί πριν από την κρίση, με χαμηλά περιθώρια (spreads) και δεν έχουν προβεί σε αναδιάρθρωση του δανείου τους ή σε διακανονισμό. Και τούτο, διότι η πολιτική των τραπεζών, περιλαμβάνει ανατιμολόγηση των δανείων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Στεγαστικά και εταιρικά δάνεια
Στα στεγαστικά και τα εταιρικά δάνεια, τα κυμαινόμενα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το euribor, οι μειώσεις είναι αυτόματες στις μηνιαίες δόσεις. Όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οι αλλαγές δεν είναι άμεσες.
Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο 1%, για κάθε 1.000 ευρώ υπολοίπου σε στεγαστικό δάνειο με εναπομείνασα διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, αντιστοιχεί σε μείωση της δόσης κατά 0,13 ευρώ περίπου. Για παράδειγμα, για δάνειο 100.000 ευρώ, η δόση μειώνεται κατά 13,1 ευρώ και για 200.000 ευρώ κατά 26,2 ευρώ, κ.λπ. Οι μειώσεις θα εμφανιστούν στις μηνιαίες δόσεις του Δεκεμβρίου, ενώ εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νέα περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες το επόμενο τρίμηνο, θα υπάρξει περαιτέρω όφελος για τους δανειολήπτες.
Στην περίπτωση όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να μειώσει στο 0,50% το επιτόκιο του ευρώ, το σύνολο του οφέλους από το υψηλό του επιτοκίου της ΕΚΤ, για τα δάνεια που δεν έχουν ανατιμολογηθεί, θα είναι περίπου 52 ευρώ μηνιαίως, για κάθε 100.000 ευρώ σε ένα δάνειο 20ετούς
Εγκλωβισμένες οι επιχειρήσεις
Τα οποιαδήποτε οφέλη προκύπτουν από τις μειώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκλωβισμένες στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τους όρους της ύφεσης, αλλά και από την ανακοπή των γραμμών χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες προς τις εταιρείες. Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις είναι λιγοστή και ιδιαίτερα ακριβή, αφού το περιθώριο (spreads) ανά πελάτη μπορεί να ξεπερνά και το 3%, διαμορφώνοντας το πραγματικό επιτόκιο άνω του 9%. Η επιβίωση κάτω από αυτούς τους όρους είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης και τη μείωση του τζίρου, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για το δρόμο προς το «λουκέτο»?
Την πιστωτική ασφυξία υφίστανται σχεδόν αδιακρίτως όλες οι επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μία στις δύο επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν, ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2007, δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2012, εκτίμησε σε ομιλία του ο γενικός διευθυντής Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος.
Θα πρέπει να αναζητηθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης, ειδικού τύπου, είπε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το «αύριο» στις τράπεζες θα περιλαμβάνει λιγότερα, αλλά πιο ασφαλή κέρδη.
Το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι υπαρκτό και για πρώτη φορά τίθεται ένας προβληματισμός από τους τραπεζίτες: «Αν θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να βοηθηθούν στην κρίση ή μόνο εκείνες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης;»
Για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει μία «συζήτηση» στις τράπεζες για το κατά πόσο θα πρέπει να στηρίζονται οι επιχειρήσεις που δεν κρίνεται ότι έχουν προοπτική ανάπτυξης. Μερίδα πολιτικών και τραπεζιτών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει εν μέσω κρίσης να στηριχτούν όλες οι επιχειρήσεις με ισότιμα κριτήρια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει θα πρέπει να τη μοιραστούν οι υγιείς εταιρείες και να μην τη στερηθούν από επιχειρήσεις που οδεύουν ούτως ή άλλως σε «λουκέτο».
Ανοδος στις προθεσμιακές
Συνεχίζεται η άνοδος στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, σε μία προσπάθεια συγκράτησης και προσέλκυσης των καταθέσεων από τις εγχώριες τράπεζες.
Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον πελάτη φτάνουν έως και 7,5%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια. Τον Οκτώβριο, το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες από τις προθεσμιακές καταθέσεις συνέχισε να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος, κατέγραψε άνοδο για ενδέκατο συνεχή μήνα, φτάνοντας το 4,50%.
Πρόκειται για απόδοση μεγαλύτερη κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (4,37%) και κατά 82 μονάδες από το Δεκέμβριο του 2010 (3,68%).
Κι όμως, η ανασφάλεια στο αποταμιευτικό κοινό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και η αναστάτωση που προκάλεσε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η αναγγελία του δημοψηφίσματος, οδήγησε σε εκροές που προσέγγισαν τα 7 δισ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος που καταγράφεται μία τόσο μεγάλη απώλεια, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
imerisia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου