Προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων απ' τα Σκόπια για να πέσουν οι τόνοι, μετά και την παρέμβαση Νίμιτς με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ περί...
«μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία. Αυστηρό μήνυμα για σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω και έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας ότι « δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών».
«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», είπε ο αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
«Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», πρόσθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ότι ανάλογες δηλώσεις θα γίνουν και από τον κ. Ντιμιτρόφ.
Λυπούμαστε εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν
Ήδη οι πρώτες διευκρινιστικές δηλώσεις ήρθαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, δήλωσε: «Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τέλος, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας, «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».
Κόντρα Ν.Δ. - κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου σήμερα να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ζόραν Ζάεφ σχετικά με πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Ν.Δ. είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Ζόραν Ζάεφ «έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του».
Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου.Ταυτόχρονα δηλώνει πως η ΠΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα "αυτονομιστικών δυνάμεων" στην Ελλάδα.
Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες»
Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου