H κοινωνική ανάφλεξη και τα αδιάκοπα βίαια επεισόδια που πυροδότησαν οι αυξήσεις στα καύσιμα ανάγκασαν τελικά τον Γάλλο πρόεδρο να αποφασίσει την...
εξάμηνη αναστολή των επίμαχων μέτρων.
Η υποχώρηση της κυβέρνησης ήταν κάτι που ο Μακρόν απέρριπτε κατηγορηματικά, αλλά αναγκάστηκε να «παγώσει» τις αυξήσεις, ύστερα από τρεις εβδομάδες αποκλεισμών στον ανεφοδιασμό, μπλόκων σε διυλιστήρια και βίαιων διαδηλώσεων.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε χθες, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων LREM και MoDem, την προεδρική απόφαση, τονίζοντας ότι είναι ένα αναγκαίο αντίδοτο κατά της πολιτικής κρίσης.
«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε. Η κυβέρνηση «αναστέλλει για έξι μήνες» την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα».
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι «το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους. Θα έπρεπε να ήμασταν κουφοί για να μην ακούσουμε την οργή των Γάλλων».
Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ανέστειλε την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα για έξι μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί «ανακωχή» στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και χωρίς να γνωστοποιεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του σχετικά με τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων».
Οι αντιδράσεις από τα ίδια τα «κίτρινα γιλέκα» ήταν αρνητικές. Δηλώνουν λοιπόν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η αναστολή των αυξήσεων δεν επαρκεί και σίγουρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του μέσου Γάλλου.
Και τονίζουν ότι «αν και έγινε ένα βήμα» από τον Μακρόν, αυτό έρχεται πολύ αργά και πρέπει να πάει μακρύτερα από το εξάμηνο «μορατόριουμ»: πρέπει να αποσύρει τα φορολογικά μέτρα με μια οριστική «ακύρωση», γιατί προοδευτικά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» διευρύνθηκε με τα αιτήματα Γάλλων της μεσαίας τάξης που ζητούν αλλαγή πολιτικής, αύξηση της αγοραστικής δύναμης, κοινωνική δικαιοσύνη.
Το Σάββατο, λοιπόν, θα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα, καθώς θα πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις στη Γαλλία από τα «κίτρινα γιλέκα», αλλά επίσης και από οικολογικές οργανώσεις για το κλίμα.
Το συνδικάτο CGT κάλεσε τους Γάλλους σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα μια «άμεση» αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι μαχητικές κινητοποιήσεις από μαθητές των Λυκείων, οι οποίοι εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση που αφορά τις τελικές εξετάσεις του «μπακαλορεά».
Αρχικά οι εκκλήσεις τους δεν είχαν βρει μεγάλη απήχηση, αλλά η κινητοποίηση διευρύνθηκε, αλλά με εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τα «κίτρινα γιλέκα». Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και σε αρκετά πανεπιστήμια.
«Εξαντλημένοι» αστυνομικοί
Από τη μεριά των αρχών, έντονη είναι η ανησυχία για βίαια επεισόδια στις επερχόμενες διαδηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Καστανιέρ δήλωσε ότι θα ληφθούν «έκτακτα μέτρα» για την ασφάλεια.
Τα αστυνομικά συνδικάτα ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενόψει νέων κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων». Διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν μία «εμπόλεμη κατάσταση».
Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπογραμμίζουν το επίπεδο «εξάντλησης» των δυνάμεων της τάξης και τη «βία» την οποία αντιμετώπισαν κατά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Γαλλία.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ακρόαση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση. Θα ακολουθήσει συζήτηση στη Βουλή και αύριο Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη Γερουσία.
Για τη διαχείριση της δημόσιας τάξης ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νινές απάντησαν τη Δευτέρα σε ερωτήσεις στη Γερουσία σχετικά με τη χαοτική κατάσταση στις διαδηλώσεις του Σαββάτου.
Πλήγμα στην οικονομία
Οι επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» είναι πάντως πολύ σοβαρές και κατάφεραν πλήγμα στη γαλλική οικονομία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Προσδιόρισε ότι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αντιμετώπισαν μείωση εσόδων σε ποσοστό 20-40%, ενώ οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πτώση 15-25%. Στα εστιατόρια, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» είναι το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι. Υπολόγισε μονάχα τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους και η εκτίμηση αυτή δεν αφορά τα καταστήματα, ούτε την Αψίδα του Θριάμβου.
Ήρα Φελουκατζή
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου