Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Panama Papers: Τι πάει να πει φοροδιαφυγή

Panama papers
Σημαντικές συναντήσεις με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, στην οποία έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων, τα ονόματα των οποίων «φιγουράρουν» στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιρειών και ιδρυμάτων προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών, είχε στη Χάγη κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων που διερευνούν το οικονομικό έγκλημα στη χώρα μας...


Η συνάντηση έγινε πριν από λίγες μέρες στην ολλανδική πόλη, στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από τη Eurojust, με αντικείμενο την πολύκροτη υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Εκεί μετέβησαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Παναγιώτης Αθανασίου (επικεφαλής των ερευνών), Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας.

Στη γενική εισαγγελέα Παναμά παρέδωσαν λίστα με συγκεκριμένα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, υποβάλλοντας αιτήματα για διερεύνηση των λογαριασμών τους αφού φέρεται να ενέχονται σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Δεν είναι αδίκημα...

Τα στοιχεία που έθεσαν σε γνώση της γενικής εισαγγελέως του Παναμά αφορούν το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιρειών- ώστε να οδηγηθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική εισαγγελέας του Παναμά γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή ότι η δυνατότητά της να συνδράμει κινείται μόνο στο πλαίσιο που τα αιτήματα αφορούν διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι τα λεγόμενα Panama Papers είναι έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Ενωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στις συναντήσεις που οργάνωσε η Eurojust μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο τα Panama Papers, προκειμένου να παρασχεθούν από τον Παναμά στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών που αφορούν παράνομα χρήματα, σε κάποιες δε περιπτώσεις, με εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως -εκτός από την Ελλάδα- για την υπόθεση των στοιχείων από τον Παναμά έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, πολλοί πολίτες των οποίων έχουν επίσης εμπλοκή στο θέμα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: