Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ματωμένη Κυριακή των Βαϊων στην Αίγυπτο


Συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο. Μετά την έκρηξη σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, ακόμη μία εκκλησία στην Αλεξάνδρεια έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης.

Στην Τάντα οι νεκροί έφτασαν ήδη τους 30. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα στον ναό, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ενεργοποιήθηκε από βομβιστική αυτοκτονίας...



Σύμφωνα με μαρτυρίες, επρόκειτο για άνδρα 30 - 35 ετών, που φορούσε καφέ σακάκι και γραβάτα, καθώς και μαύρα παπούτσια και μόλις πέρασε την πόρτα ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Αλ Αχράμ», η δεύτερη έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια.

Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο απολογισμός είναι έξι νεκροί και 31 τραυματίες.

Η αστυνομία φέρεται να έχει προβεί σε συλλήψεις.



Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως τρομοκρατικές.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε έκρηξη σε πόρτα εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι σε προπονητικό κέντρο της αστυνομίας στην πόλη Τάντα έγινε ακόμη μία έκρηξη, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

Ωστόσο άλλα ΜΜΕ διαψεύδουν την είδηση.

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας».

«Η Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση «στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην κυβέρνησή του».

Ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση ανέρχεται στα 21 άτομα ενώ των τραυματιών στα 50, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχουν, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα σήμερα Κυριακή των Βαΐων, που κόστισαν τη ζωή 31 τουλάχιστον Αιγυπτίων και τραυμάτισαν δεκάδες.

Βαρύς είναι ο θρήνος και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχτηκαν σήμερα οι Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο άκουσμα των θλιβερών γεγονότων που αμαυρώνουν μία από τις πιο μεγάλες ημέρες της Χριστιανοσύνης, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

"Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο", κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: