Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Μην το λέτε!


Δευτέρα του Πάσχα, κεντρικό δελτίο ειδήσεων «STAR». Πρώτο θέμα, φυσικά, το δημοψήφισμα στην Τουρκία και η σημασία του αποτελέσματος και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Καλεσμένος του καναλιού ο Σάββας Καλεντερίδης. Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων τον ρωτά για τις συνέπειες που θα έχει το οριακό «ναι» των Τούρκων στις υπερεξουσίες Ερντογάν για την Ελλάδα. Απαντά λοιπόν ο καλεσμένος – που όπως κάθε καλεσμένος, που ειδικεύεται σε έναν τομέα και δεν είναι ρεπόρτερ, έρχεται να πει τη γνώμη του, σωστά; - ότι τρεις θα είναι οι προτεραιότητες-μέτωπα του Ερντογάν από εδώ και στο εξής: πρώτον, το θέμα της Συρίας και κυρίως το Κουρδικό ζήτημα.. στο «μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας», δεύτερον, η Κυπριακή ΑΟΖ, όπου όπως είπε ο Καλεντερίδης ο Ερντογάν θα βρει απέναντί του τις ΗΠΑ, την Γαλλία, το Κατάρ και άλλες χώρες, καθώς δικές τους εταιρείες έχουν πάρει «οικόπεδα» και...

Και... δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φράση του, καθώς η παρουσιάστρια τον κόβει απότομα και επιτακτικά του ζητά να πάει στο... ψητό, με λίγα λόγια στο Αιγαίο.
«Αυτό θα έλεγα», απαντά ο καλεσμένος, ότι αυτή είναι η τρίτη προτεραιότητα-μέτωπο του Ερντογάν. Τον ξανακόβει η παρουσιάστρια και με ύφος ανυπόμονο πλέον – ε μα κι αυτός ο καλεσμένος, της έσπασε τα νεύρα! – τον ρωτά: «κύριε Καλεντερίδη, τόσο καιρό όλες οι αναλύσεις λένε ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο γίνεται για εσωτερικούς λόγους. Από εδώ και στο εξής, για τους ίδιους λόγους θα συνεχιστεί; Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δηλαδή;». Ο Καλεντερίδης, αρχικά, ξεκαθαρίζει ότι τυχόν θερμό επεισόδιο αποτελεί κινδυνολογία και ότι εκείνος θεωρεί πολύ πιο σημαντικά για τον Ερντογάν αυτή την περίοδο τα άλλα δύο μέτωπα που ανέφερε. 
Ναι, αλλά μην ξεχνάμε και τους γκρίζους λύκους, λέει η παρουσιάστρια. Στηρίχτηκε στην ψήφο τους, «δεν πρέπει να τους δώσει κάτι;». Ψύχραιμα ο καλεσμένος προσπαθεί να πει ότι οι εθνικές πολιτικές των κρατών και οι διακρατικές τους σχέσεις δεν βασίζονται στο τι θέλουν ως ανταλλάγματα τα κόμματα που τα στηρίζουν. Με ένα χαμόγελο όλο νόημα και... νάζι, «πετάγεται» η παρουσιάστρια εκ νέου: «μην το λέτε»! Κάγκελο ο καλεσμένος!
Λίγο η επιστροφή του ήχου, λίγο το αφοπλιστικό χαμόγελο της παρουσιάστριας και πολύ περισσότερο η αμφισβήτηση της προσωπικής του άποψης - για την οποία και τον κάλεσαν, υποτίθεται – τον κάνουν να χαμογελάσει αμήχανα και τελικά να καταφέρει να... ψελλίσει ότι η δική του άποψη είναι αυτή τελοσπάντων. 
Μην το λέτε! Χάθηκε ο κόσμος να απαντήσετε ότι ο Ερντογάν θα δώσει αύριο το «οκ» στους γκρίζους λύκους να έρθουν να καταλάβουν 3-4 ελληνικά νησιά, ως αντάλλαγμα για τη θετική τους ψήφο, να... ησυχάσει κι η παρουσιάστρια, μπας και σας επιτρέψει να στραυρώσετε λέξη; 
Με τούτα και με εκείνα, ο Καλεντερίδης επέμεινε στην άποψή του, παρότι συμπλήρωσε στο τέλος ότι υπάρχει πάντα το θέμα των 18 ελληνικών νησιών, για τα οποία η Τουρκία ζητά να μην υπάρχουν σε αυτά στρατιωτικές δυνάμεις. «Μας καθησυχάζετε», ολοκληρώνει η παρουσιάστρια – κατά το... «μας κακομαθαίνετε, κύριε πρέσβη!». Πάλι καλά που δεν του είπε «τώρα μάλιστα»! Τέλος καλό, όλα καλά και... χρόνια μας πολλά!
Νατάσα Ρουγγέρη (Documentonews)

Δεν υπάρχουν σχόλια: