Σάββατο 22 Απριλίου 2017

«Πράσινο φως» για τεχνική συμφωνία

Αποτέλεσμα εικόνας για «Πράσινο φως» για τεχνική συμφωνίαOι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Η απόφαση ελήφθη στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και στις οποίες καταγράφηκε η βούληση όλων των μερών για ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου...


Αυτή η εκτίμηση εκφράστηκε τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά των δανειστών. Αυτό όμως που επίσης διαπιστώθηκε είναι πως το ρήγμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ είναι οριστικό και ο τρόπος παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα παραμένει ένας γόρδιος δεσμός.


Μετά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μισέλ Σαπέν, ανακοινώθηκε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα Τρίτη ή Τετάρτη με στόχο μια τελική συμφωνία . Το πρόγραμμα τους θα είναι "σφιχτό" με στόχο η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg και πρόσθεσε: «Πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους. Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας»,

Καταλύτης θετικών εξελίξεων υπήρξε και το πρωτοεγενές πλεόνασμα ρεκόρ - 3,9% και επταπλάσιο του στόχου του προγράμματος - που καταγράφηκε το 2016. Αντίθετα το ζήτημα του χρέους παραμένει βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών αμφισβητώντας ανοιχτά τις προβλέψεις του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ και να παίξει το ρόλο του στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Δεν είναι ρεαλιστικές. Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ρεαλιστικότερες», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το ΔΝΤ εξαπολύοντας πυρά κατά του Πολ Τόμσεν χωρίς να τον κατονομάσει. Από την πλευρά του ο Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, παραδέχτηκε τα λάθη στις εκτιμήσεις του Ταμείου, αλλά έστειλε και ένα σαφές μήνυμα: «χωρίς μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε χρηματοδότηση του προγράμματος».

Τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε επιβεβαιώσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Στις μεταρρυθμίσεις υπάρχει συμφωνία. Άλλο μέρος είναι φυσικά το χρέος. Οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικόι περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», δήλωσε.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: