Ο ανασχηματισμός στο κόμμα έγινε, ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση έπεται και ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε από χθες σε εφαρμογή την επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός» κηρύσσοντας πόλεμο σε δύο μέτωπα: Στον άξονα Σόιμπλε και σε όσους μπλοκάρουν τη συμφωνία για το χρέος εκτός συνόρων, και στον «συμμαχικό άξονα» διαπλοκής, μιντιαρχών και Νέας Δημοκρατίας εντός συνόρων...
Σ’ αυτή την επιχείρηση η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού σταθμού, καθώς τόσο η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις – στρατηγικές και τακτικές – όλων των πλευρών.
Η απόφαση του ΣτΕ
Στο μέτωπο των καναλιών δεν είναι δεδομένο πως η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά θα εκδοθεί οπωσδήποτε μετά τις δύο διασκέψεις που έχουν οριστεί για σήμερα και την Τετάρτη και δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα σύγκλιση της Ολομέλειας. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, στο σημείο που έχει φτάσει η διαδικασία, η τελική ετυμηγορία δεν πρόκειται να καθυστερήσει πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, δε, και ανεξαρτήτως του εάν ο νόμος θα κριθεί συνταγματικός ή μη, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να μην κάνει πίσω στη σύγκρουση με το παλιό μιντιακό σύστημα και τον άξονα της διαπλοκής.
«Οργανωμένο μιντιακό πραξικόπημα»
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σιωπήσει. Υποχρεούται να έχει άποψη», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ για μια ακόμη φορά μίλησε για «οργανωμένο μιντιακό πραξικόπημα με τη συνδρομή και της ΝΔ» και για «σχέδιο αριστερής παρένθεσης».
Στο Μαξίμου εξετάζονται όλα τα σενάρια ακόμη και για το ενδεχόμενο που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, σύμφωνα με πληροφορίες δε συζητούνται ακόμη και οι δυνατότητες για νέα νομοθετική ρύθμιση. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως παρά το σφυροκόπημα από τη Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση δεν συνδέει την πολιτική της επιβίωση με την απόφαση του ΣτΕ – «είναι αστεία όσα ακούγονται για εκλογές λόγω… καναλιών», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος – και αποτελεί στρατηγική της επιλογή να επιμείνει στη σύγκρουση με την διαπλοκή.
Η στήριξη στον Νίκο Παππά
Την δική της , άλλωστε, ξεχωριστή σημασία επ’ αυτού έχει και η πλήρης κάλυψη που παρείχε χθες ο πρωθυπουργός στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τονίζοντας: ««Δεν είναι μάχη ενός υπουργού, είναι μάχη μια παράταξης και θα τη δώσουμε όλοι μαζί».
Η αξιολόγηση και το χρέος
Στο μέτωπο του έτερου πολέμου, εκείνου της αξιολόγησης και του χρέους, η εκτίμηση μετά από τις πρώτες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι ότι «η συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη»» σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για «ακραίες θέσεις της ακραίας πλευράς», μετά την πρώτη συνάντηση για τα εργασιακά, ο ακατάσχετος λογαριασμός αποτελεί σοβαρο «αγκάθι», και η επαναφορά – έστω και για δια της πλαγίας οδού – του αιτήματος του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν πως καθαρή εικόνα θα υπάρξει το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων για να αναχωρήσουν κατόπιν οι εκπρόσωποι των θεσμών και να επιστρέψουν, πιθανότατα, στα μέσα του Νοέμβρη.
Ορόσημο η 5η Δεκέμβρη
Κυρίαρχος κυβερνητικός στόχος εδώ παραμένει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος Νοεμβρίου έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να συζητηθεί το θέμα του χρέους, ενώ το βάρος πλέον πέφτει στην παράλληλη προσπάθεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Η θέση μας έχει συμμάχους. Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί στο QE. Εναντίον αυτού κανείς δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, φωτογραφίζοντας και το «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό ο Μάριο Ντράγκι για «ανεξάρτητη» αποτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.
Η ώρα του ανασχηματισμού
Παράλληλα με αυτούς τους δύο «πολέμους», η επιχείρηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης θα επισφραγιστεί με τον ανασχηματισμό, ο οποίος μπορεί πια να γίνει ανά πάσα στιγμή μετά την αναδόμηση στο κόμμα.
Και εδώ το σκηνικό δεν είναι ανέφελο, όπως δείχνει και η ανοιχτή πια διάσταση Μαξίμου και Πάνου Σκουρλέτη μετά την απόφαση πρωθυπουργού να μην συμπεριλάβει τον υπουργό Ενέργειας στην πρότασή του για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έδωσε, επίσης χθες, στίγμα οριστικού… διαζυγίου με τις αυτονομήσεις και τις προσωπικές στρατηγικές. Κι αυτό το στίγμα αναμένεται να αποτυπωθεί κιαι στις αποφάσεις του για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης…
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου