Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ες αύριον τα σπουδαία για το ΕΣΡ

Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει πρώτα να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και μετά θα καταθέσει τον νέο νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το νέο ΕΣΡ ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Με τη φράση «αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε τι θα γίνει αύριο» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου τι περιμένει να γίνει στην πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων...


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ από τον Αλέξη Τσίπρα, για την οποία αρνητικά τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια στην κυβέρνηση. Η Ν.Δ. απέρριψε την υποψηφιότητα, καθώς «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός». 

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα (ΕΡΤ) πως στεναχωρήθηκε με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος τον συκοφαντεί, αλλά δεν εκφράζει όλη τη δεξιά παράταξη.

Στο μεταξύ, πηγές από το γραφείο του Κώστας Καραμανλή ξεκαθάριζαν πως ο πρώην πρωθυπουργός καμία γνώση δεν είχε και δεν έχει για το θέμα, ενώ υπενθύμιζαν ότι έχει να συναντηθεί και να μιλήσει μαζί του περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Παππάς καλεί Ν.Δ. να συμβάλλει

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ δηλώνοντας ότι «έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης».

Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά».

Επανέλαβε δε ότι «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15».

Δραγασάκης: Τεράστια η ευθύνη των κομμάτων

Με τη σειρά του ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πως θα είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων αν δεν προχωρήσει και αυτήν τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και η διάσκεψη των προέδρων θα έχει όλη την ευχέρεια να συζητήσει αύριο με ανοιχτά χαρτιά.

Για το όνομα του Κ. Πολύδωρα, είπε πως και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε αντίρρηση που θα συγκέντρωνε πλειοψηφία 4/5. «Αυτό τον στόχο υπηρετεί και η σημερινή πρόταση», είπε.

«Αν το θέμα είναι το πρόσωπο θα έχουμε την ευκαιρία στη Διάσκεψη των Προέδρων να προβάλλουν τα κόμματα τις αντιρρήσεις τους και τις επιφυλάξεις τους και ενδεχομένως να προτείνουν και άλλα πρόσωπα», ανέφερε.

«Υπάρχει και ένα πρόσωπο που έχει προταθεί, και πιστεύω μέσα στην εβδομάδα το θέμα να λήξει. Αν δεν υπάρξει λύση επιστρέφουμε σε μια προσωρινότητα που δεν πρέπει να παραταθεί», είπε. 

Στην ερώτηση αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στην πρόταση για τον Β. Πολύδωρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «ο κ. Πολύδωρας, ως γνωστόν είναι ένας παράγοντας άλλου πολιτικού χώρου, δεν ανήκει στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η επιλογή έγινε ως πράξη διευκόλυνσης για να βρεθεί λύση.

»Στον βαθμό που η υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα και η διαθεσιμότητά του θα βοηθήσει να βρεθεί λύση, έχει καλώς. Εάν δεν μπορέσει να βρεθεί λύση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη πρόταση».

Τέλος, για την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Δραγασάκης είπε πως η νομοθετική παρέμβαση θα λαμβάνει υπόψη της, θα υλοποιεί, θα μεταφράζει σε νομοθετική ρύθμιση την απόφαση του ΣτΕ, θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως απαιτεί η απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: