Η επιλογή Πολύδωρα ήταν μια στοχευμένη – αν και χωρίς βάθος - κίνηση αντιπερισπασμού, η απόρριψή της από τη ΝΔ ήταν η αναμενόμενη επιβεβαίωση μιας προσχηματικής «θεσμικής αντίστασης», και η επόμενη μέρα της ήττας του ΣτΕ δείχνει να οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε ένα αδιέξοδο blame game.
Η...
απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είχε διπλή στόχευση: Αφ’ ενός να πιέσει τη ΝΔ και να αναδείξει την υποκριτική της στάση στο θέμα της συναίνεσης, προτείνοντας να ηγηθεί της ανασυγκρότησης του τηλεοπτικού χάους ένα πρόσωπο που αποτελεί «σαρξ εκ της σαρκός» της.
Και αφ’ ετέρου, να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα ακόμη εσωκομματικό μπρα ντε φερ, καθώς η απόρριψη του καραμανλικού Πολύδωρα από την ηγεσία της ΝΔ διαμορφώνει υποθήκη νέων εχθροπραξιών ανάμεσα στις βαρονίες της παράταξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολύδωρας: Δεν με θέλει η ΝΔ, γιατί δεν είμαι κολλητός του Χριστοφοράκου [ΒΙΝΤΕΟ]
Επαναφορά των αρμοδιοτήτων Παππά στο ΕΣΡ
Η τακτική της κυβερνητικής ρελάνς συμπληρώθηκε με την χθεσινή προαναγγελία για άμεση προώθηση ρύθμισης – «θεραπείας» που θα μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ, μια ρύθμιση που οι πληροφορίες την φέρουν να κατατίθεται στη Βουλή αύριο το πρωί, πριν από την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συζητήσει τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Στην πράξη, μια τέτοια ρύθμιση διαγράφει το πλέον επίμαχο σημείο του νόμου Παππά και ακυρώνει το αίτημα της ΝΔ για απόσυρση του νόμου προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
ΝΔ: Δεν πληροί τις προϋποθέσεις
Πρόκειται όμως για μια συναίνεση με… μηδενική προοπτική: Η ΝΔ έσπευσε να διαμηνύσει ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός», ο Αδωνις Γεωργιάδης θυμήθηκε το… δημοκρατικό του φρόνημα και, μαζί, και την πρόταση Πολύδωρα, το 2013, για συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή και έσπευσε να αποκηρύξει την κυβερνητική πρόταση, και η γαλάζια ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα δική της νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ΕΣΡ «των αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα».
Πίσω από τη δημόσια ρητορική, ωστόσο, η πρόταση για προεδρία Πολύδωρα στο ΕΣΡ έγινε δεκτή με προβληματισμό από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – με πλέον ενδεικτική τη δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη -, ενώ πυροδότησε ενστάσεις και υπομνήσεις μελανών σημείων της πολιτικής και υπουργικής του διαδρομής – από την «υπόθεση ζαρντινιέρα» έως τον «στρατηγό Ανεμο».
«Και στον Μητσοτάκη, όχι θα έλεγαν…»
Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών επ’ αυτών είναι πως ο Βύρων Πολύδωρας είχε εξ αρχής ταχθεί υπέρ του νόμου Παππά και, κυρίως, ήταν σταθερά υπέρμαχος της ρύθμισης του άναρχου και διαπλεκόμενου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόσθεταν, δε, πως το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι τελικά τα πρόσωπα αλλά η εξώφθαλμα υποκριτική στάση της ΝΔ: «Και τον ίδιο τον… Μητσοτάκη να προτείναμε για πρόεδρο του ΕΣΡ, η ΝΔ θα επέλεγε ξανά τη συμμαχία με τους καναλάρχες», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή.
Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν διαφαίνεται ορίζοντας λήξης του τηλεοπτικού πολέμου και του φαύλου κύκλου των ευθυνών. Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη, εάν αποτύχει και αυτή τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, να φέρει στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας τον νέο νόμο-γέφυρα που θα χορηγεί τις προσωρινές «βεβαιώσεις λειτουργίας» σε υπάρχοντα και μη κανάλια, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν ενοίκιο για τις συχνότητας και θα πληρούν τις προδιαγραφές για το πρόγραμμα και την απασχόληση.
Ποντάρει σε εκλογές…
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά τους, σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι μια τέτοια ρύθμιση πάσχει εκ νέου νομικά και προσκρούει στην απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του ΣτΕ, ενώ ακόμη παραμένει άδηλη η αντίδραση-απάντηση των νυν και επίδοξων καναλαρχών.
Στη δε πολιτική ουσία του πολέμου, η μεν κυβέρνηση προσδοκά αναστροφή της πολιτικής ήττας δια της ανάδειξης της υποκρισίας της ΝΔ, η δε αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ποντάρει στην κυβερνητική φθορά και σε, όχι μακρινές, κάλπες. Σ’ ένα ποντάρισμα με τέτοιο πολιτικό πάθος το οποίο, κατά γενική ομολογία, ουδέποτε επένδυσε στην στρατηγική της είτε κατά των μνημονιακών μέτρων, είτε κατά των εκβιασμών των δανειστών
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου