Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η κυβέρνηση στην παγίδα του success story


Οι βουλευτές της ΝΔ που βγήκαν στο αντάρτικο ζητώντας μαζί με την μισθολογική αποκατάσταση των δικαστικών να γίνει και εκείνη των ενστόλων έχουν πιστέψει τις δηλώσεις του αρχηγού τους και πρωθυπουργού ότι πάμε καλά. Έτσι, αγωνιούν για...
το πώς θα παρέμβουν στη μοιρασιά ώστε να επηρεάσουν την κατεύθυνση προς την οποία θα κατευθυνθούν τα λεφτά που υπάρχουν.


Άλλοι συνάδελφοί τους θα αναζητήσουν το δικό τους τρόπο για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο παιχνίδι των παροχών που πιστεύουν πως άνοιξε για τα καλά, ενώ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναπτύσσεται ήδη έντονος ανταγωνισμός για το ποιο κόμμα θα δώσει τα περισσότερα. Αυτό είναι ήδη φανερό σε επίπεδο υπουργών που έχουν χωριστεί στα δυο, αυτούς που δεν αποκλίνουν βήμα από την υλοποίηση του προγράμματος – χθες ο Κυριακός Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί δυο ταχυτήτων – κι αυτούς που επιθυμούν να παρουσιάζουν εικόνα σύγκρουσης με την τρόικα (κυρίως «πράσινοι» υπουργοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος).

Ο πολιτικός εγκλωβισμός είναι προφανής: Η διπλή ζωή της κυβέρνησης, άλλα λόγια στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Οι δικαστές παίρνουν αποφάσεις επαναφοράς αποδοχών (επιλεκτικά βέβαια, για τις κατηγορίες των προνομιούχων ειδικών μισθολογίων) στα επίπεδα προ κρίσης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε νέα πολύ σκληρά μέτρα για άλλες κατηγορίες που θα προκαλέσουν νέα κοινωνική ένταση. Συγκεκριμένα ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού θα κάνει... πρεμιέρα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ η επερχόμενη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Επιπλέον μετά τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να υπάρξει μπαράζ προσφυγών και από άλλους κλάδους που δεν αποκλείεται να δικαιωθούν. Με δηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει απαρέγκλιτα το μνημονιακό πρόγραμμα θα υπάρξει προσπάθεια να μαζευτεί το ζήτημα που άνοιξαν οι πέντε βουλευτές της ΝΔ για το ζήτημα των ενστόλων. Εδώ σημειώνεται ότι χθες ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έθεσε θέμα και για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής σαν να μην υπάρχουν.

Το θερμό καλοκαιρινό κλίμα για την κυβέρνηση θα ζεστάνει ακόμη περισσότερο και το θέμα «μικρή ΔΕΗ» καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση το έχει θέσει στο κέντρο των προτεραιοτήτων της. Σήμερα θα γίνει η αρχή για το «παλλαϊκό μέτωπο» ενάντια στην πώληση με το ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός Χρυσής Αυγής) και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εκτιμάται εξάλλου ότι αυτή είναι και η πρώτη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών που αποτελεί πλέον τον κεντρικό στόχο του κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: