Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Και Μνημόνιο ολάκερο και ενστόλους χορτάτους

Σωρεία δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή μνημονιακών περικοπών βάζει φωτιά στην κυβέρνηση, που τρέμει την τρόικα αλλά δεν θέλει και να δυσαρεστήσει παραδοσιακούς της ψηφοφόρους
Εφ' όσον δεν μπορέσει να καλύψει αυτόματα τις «τρύπες», η κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί την «ελάφρυνση» ορισμένων φόρων
Τους τρόπους με τους οποίους θα πάρουν πίσω από τους ενστόλους τα λεφτά που τους έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό αγγίζει ...τα 600 εκατ ευρώ, αλλά θεωρείται πως είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη υπάρχουν και άλλες αποφάσεις οι οποίες αφορούν περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια του Μνημονίου, με το συνολικό κόστος να μην μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί.
Αναφορικά με την υπόθεση των ενστόλων και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, με την οποία θα περιορίσει τις απώλειες, αλλά παράλληλα ούτε οι ένστολοι να θεωρήσουν ότι αδικούνται ή ότι η κυβέρνηση τους εκδικείται, αλλά ούτε η τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις 3 «παροχές» που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα: το μέρισμα, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στο μισθολόγιο αλλά και στις διαδικασίες συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για «χρονική μετακύλιση» των επιστροφών ώστε να μειωθεί το βάρος στον προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο που δημιούργησαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο να καλύψει την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ που άνοιξε, έστω και αν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες έχει δεσμευτεί στους εταίρους-δανειστές ότι:
Πρώτον, η «τρύπα» που θα ανοίξει στον κρατικό προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις θα κλείσει, είτε από περικοπές στις επαγγελματικές ομάδες που «κέρδισαν» είτε με τη λήψη νέων μέτρων.
Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους-δανειστές ότι οι αποφάσεις για τους ενστόλους και τους δικαστικούς δεν θα λάβουν «μορφή χιονοστιβάδας» συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, βάζοντας νομικά αναχώματα.
Αναφορικά με το πρώτο, η λύση του γρίφου είναι πολύ δύσκολη, καθώς εφ' όσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε λήψη στοχευμένων μέτρων που θα αφορούν μόνο τους ενστόλους, η κίνηση θα θεωρηθεί εκδικητική, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος έντονων αντιδράσεων και μάλιστα από έναν κλάδο ο οποίος θεωρείται, τουλάχιστον πολιτικά, θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.
Για το δεύτερο σκέλος, τα πράματα θεωρούνται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ήδη το ΣτΕ και τα δικαστήρια έχουν λάβει σειρά αποφάσεων που καλούν το κράτος να επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό από τις περικοπές που έγιναν τα χρόνια του Μνημονίου.
Οι αποφάσεις
Το τεφτέρι του νέου υπουργού περιέχει ήδη αποφάσεις που κρίνουν:
* αντισυνταγματικές τις μειώσεις σε ενστόλους (420 εκατομμύρια ευρώ)
* αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων δικαστών (130 εκατομμύρια ευρώ)
* παράνομη τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί.
* παράνομη τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται στο εξωτερικό.
* αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των δικαστών (μισθοδικείο), με ανυπολόγιστο ακόμα το ποσό επιστροφής των χρημάτων.
* αντισυνταγματικές από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις περικοπές που έγιναν στο εφάπαξ συνταξιούχου δημόσιου ταμείου.
* αντισυνταγματική την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής -είτε εργοδοτών είτε εργαζομένων- σε διαιτησία.
* αντισυνταγματική την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων κατά το σκέλος εκείνο που μεταβιβάζεται από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ το 34,033% της ΕΥΔΑΠ.
* αντισυνταγματικό από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου, το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, διότι «επιβάλλεται άκριτα, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η φοροδοτική ικανότητα».
Πλέον, όπως είναι προφανές, οι «τρύπες» που ανοίγουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι αποφάσεις που αφορούν επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα, χωρίς να υπάρξουν «ισοδύναμα» μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι το «τσουνάμι» των δικαστικών αποφάσεων φέρνει όλο και πιο κοντά είτε τη λήψη νέων μέτρων είτε (θεωρείται και το πιο πιθανό) τη διατήρηση υφιστάμενων «έκτακτων» μέτρων που η ισχύς τους λήγει φέτος, όπως είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι εφ' όσον δεν μπορέσει να καλύψει αυτόματα τις «τρύπες», δεν θα έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί την «ελάφρυνση» ορισμένων φόρων, όπως τουλάχιστον έχει εξαγγείλει, χάνοντας ένα από τα όπλα που σκόπευε να χρησιμοποιήσει στη μακρά προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: