Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Success story με κουπόνια αντί για μισθούς



Εργασιακή ζούγκλα; Εργασιακός Μεσαίωνας; Τριτοκοσμικές καταστάσεις; Οτιδήποτε και αν επιλέξετε, θα πέσετε μέσα. Μισθοί-ντροπή, κουπόνια αντί για μεροκάματα, πληρωμές με καθυστερήσεις μηνών, εξοφλήσεις σε είδος. Επιπλέον κουρεμένες αποδοχές και ατομικές συμβάσεις παντού. Οι εργασιακές συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα τρομάζουν…

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που παρουσιάζουν την Τρίτη «Τα Νέα» αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την θλιβερή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες ενώ άλλες καταβάλλουν τις αμοιβές ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως, όπως υποχρεούνται

Πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν συστηματικά τους εργαζομένους τους με «έναντι» του μισθού και τα υπόλοιπα σε κουπόνια για το σούπερ μάρκετ ενώ πολλοί εργαζόμενοι δέχονται να δουλεύουν για ένα πιάτο φαγητό και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, προκειμένου να μην πάρουν τον δρόμο της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, σύστημα τείνει να γίνει η παράνομη κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας με τους εργαζόμενους παρόλα αυτά να υπογράφουν πως τα λαμβάνουν κανονικά. Η ΓΣΕΕ υπολογίζει των αριθμό αυτών των εργαζομένων σε ένα εκατομμύριο!

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ

Σύμφωνα με «Τα Νέα», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, οι πρακτικές των εργοδοτών που έχουν γίνει κανόνας είναι:

-Μισθός σε είδος. Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.

-Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι κάθε μήνα.

-Προσλήψεις νέων κυρίως κάτω από 25 ετών ακόμα και με μηνιαία(!) σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, που σημαίνει 2,25 ευρώ ημερομίσθιο.

-Μη καταβολή Δώρων. Οι συνήθεις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα, κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή μέρος του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.

-Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το επίδομα αδείας. Και ας το επιβάλλει ο νόμος.

-Αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις στις οποίες οι εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό με την σημείωση πως θα καταβάλλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: