Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

O Σεπτέμβριος του τρόμου


Κρατήστε τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες. Στις 12 Σεπτεμβρίου φτάνουν στην Αθήνα τα χαμηλά κλιμάκια της τρόικας, στις 17 έρχονται τα μεσαία, στις 21 ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του και στις 22 έχουμε γερμανικές εκλογές.
Τη στιγμή δηλαδή που ...
θα ψηφίζουν οι Γερμανοί τη Μέρκελ ξανά, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Αφενός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους τροικανούς και τις παράλογες απαιτήσεις τους κι αφετέρου θα περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία, που θα σημάνουν και την αρχή μιας περιπέτειας, πιθανότατα της τελευταίας. Ο λόγος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί. Όλα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέο δάνειο προς την Ελλάδα και στο βάθος κούρεμα. Ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες δείχνουν επίσης δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως για την κυβέρνηση η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που ξεκίνησε είναι η τελευταία ήρεμη. Και το δεύτερο ότι αμέσως μετά ξεκινά ένας Γολγοθάς για να είναι όλα έτοιμα ώστε να πειστεί η τρόικα για την πρόοδο που έχει γίνει.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ τέλειωσε για τον πρωθυπουργό, η εκτίμηση είναι ότι πήγε καλά, όμως, ούτε εφησυχασμός πρέπει να υπάρχει, ούτε να γίνει η χώρα ακυβέρνητη πολιτεία ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες ημερομηνίες.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως δε θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάει σε άλλα οριζόντια μέτρα. Η κοινωνία δεν αντέχει, αλλά δεν αντέχει και η Βουλή μια τέτοια προοπτική.
Το δεύτερο είναι η φημολογία που έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό για πρόωρες εκλογές, μάλιστα πριν από τις 6 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το 18μηνο, επομένως μέχρι τότε μπορούν να γίνουν εκλογές με λίστα.
Όμως, πώς ο Σαμαράς που διαβεβαίωσε τον Ομπάμα και τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ για την πολιτική σταθερότητα, θα πάει τώρα σε εκλογές;
Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχει η οικονομία τους στόχους της. Πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη έπειτα από μια 7ετία ύφεσης με ανεργία πάνω από 27%, βάσεις για μια υγιή οικονομία που δε θα έχει ανάγκη από δάνεια.
Το τέταρτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου. Αν δε γίνει αυτό τότε η τρόικα θα μας πάρει… αμπάριζα. Αφήστε δε που από το πρώτο 10ήμερο και μετά έρχεται μεγάλη αναταραχή στο δημόσιο τομέα, κυρίως στην εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Υγεία.
Ο «γεμάτος» Σεπτέμβριος θα κρίνει πολλά. Και στην οικονομία και στην πολιτική. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Αν τα καταφέρει, ούτε εκλογές θα έχουμε, ούτε θα χρεοκοπήσει η χώρα ενώ θα έχει κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: