Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

H «επιστροφή» του Φίλαθλου κι ο απίθανος αγγελιοφόρος του Κουρή


Επειδή ήδη έχουν αρχίσει και. διαρρέουν σενάρια φήμες και παραφιλολογίες αριστερά και δεξιά στα ηλεκτρονικά Μέσα, αλλά και διότι ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» είναι όχι απλά μία ιστορική εφημερίδα που έπαψε να κυκλοφορεί, αλλά...
και ένα κλασσικό δείγμα του ότι πολλές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας δεν χάθηκαν λόγω κρίσης, αλλά διότι ο εκάστοτε "επιχειρηματίας" έπαψε να βγάζει λεφτά από παράλληλες παράπλευρες δράσεις ή, δεν κέρδιζε τον πακτωλό χρημάτων του παρελθόντος, μα πολύ λιγότερα, θα αντιτείνουμε στα «ρεπορτάζ» που κυκλοφορούν το τι ισχύει στην πραγματικότητα με το «ΦΙΛΑΘΛΟ» και όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.
Ένας από τους συντάκτες που παραμένουν άνεργοι τυπικά (ουσιαστικά ίσως όχι, αφού τα payroll των αρεστών δεν κόβονται παρά την "κρίση") μετά την αναστολή έκδοσης του "ΦΙΛΑΘΛΟΥ¨" το..
Σεπτέμβριο του 2011, ζήτησε από τον εκπρόσωπο εργαζομένων δημοσιογράφων της εφημερίδας, γενική συνέλευση των συντακτών του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» για πρόταση της εργοδοσίας με στόχο την επανακυκλοφορία της εφημερίδας.
Εκεί, ο εν λόγω συντάκτης, ο οποίος έχει την τελευταία διετία συχνά έρθει σε σφοδρή κόντρα με το σύνολο των συναδέλφων του, αφού του καταλόγιζαν πως εκτελούσε ...καθήκοντα αγγελιοφόρου (ου μην κάλφα) του Γιώργου Κουρή, αντί να παρουσιάσει πρόταση της εργοδοσίας ουσιαστικά έφερε προ τετελεσμένων τους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντάς τους μία κατάσταση στην οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επανέκδοση έχει αποφασιστεί (!) με ένα σχήμα αγνώστου κατάστασης (η εταιρεία δεν έχει κλείσει, αλλά και δεν ήξερε ή, έλεγε πως δεν ήξερε, με ποιο νομικό καθεστώς θα επανεκδοθεί το φύλλο).
Ειδικότερα, ο εν λόγω συντάκτης περιέγραψε το σχήμα ως εξής: Ο άλλοτε διευθυντής του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» και πρώην αρχισυντάκτης της «Αυριανής» (μεταξύ άλλων), ο Βαγγέλης Μπαρλάς, θα αναλάβει (κατά τα λεγόμενα του παραπάνω περιγραφόμενου δημοσιογράφου) την διεύθυνση και το μάνατζμεντ της εφημερίδας, αποδίδοντας το 50% των μικτών εσόδων στον Κουρή για έξοδα έκδοσης και κέρδος, με το υπόλοιπο 50% να διανέμεται στους εργαζόμενους.
Αν και αρχικά είχε κάνει λόγο για 600 ευρώ μισθό (μαύρα) μετά από επίμονες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων ο ...εισηγητής ανέφερε πως μπορεί και τα 600 ευρώ να είναι λιγότερα, μπορεί και να είναι περισσότερα, ίσως και να χρειάζονται όλοι οι συντάκτες, ίσως και οι μισοί, μπορεί και ο... Χατζηπετρής!
Ολα αυτά θα ήταν, εν ολίγοις, στον αέρα και θα καθορίζονται ανάλογα με τα έσοδα της εφημερίδας όταν επανακυκλοφορήσει και αφότου παρέλθει ένα πρώτο κρίσιμο δίμηνο της επανακυκλοφορίας της εφημερίδας! Οπερ μεθερμηνευόμενο, αν η εφημερίδα δεν πουλάει, μπορεί και να κληθούν οι εργαζόμενοι να... συνεισφέρουν από την τσέπη τους για τα πρώτα έξοδα!!!
Στις δε ερωτήσεις εργαζομένων πώς θα επανακυκλοφορήσει το φύλλο, πώς θα θωρακιστεί από ενδεχόμενες νομικές κινήσεις κατά της επανέκδοσης αφού τα χρεωστούμενα από πλευράς Κουρή δεν τακτοποιούνται, αλλά και άλλες καίριες ερωτήσεις (μισθολόγια μπλοκάκια, μαύρα λεφτά κ.λπ), ο συντάκτης-αγγελιοφόρος δεν είχε απαντήσεις, παρά μόνο ένα αμίμητο ύφος χιλίων -κι ενός- καρδιναλίων, προκαλώντας την έκρηξη 1-2 δημοσιογράφων του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ», όταν είπε χαρακτηριστικά πως «Εγώ δεν ήρθα να το συζητήσουμε, να σας ενημερώσω ήρθα και αν θέλετε να σας πάρω για δουλειά»!
Για να μην μακρηγορούμε, μέλος του συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ επικοινώνησε με τον φερόμενο ως διευθυντή-μάνατζερ της εφημερίδας, Βαγγέλη Μπαρλά, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει μιλήσει με τον Γιώργο Κουρή, όπως αρνήθηκε και το ότι ο εν λόγω συντάκτης ενήργησε και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους εκ μέρους του!
Δεσμεύτηκε, πάντως, να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Κεφαλλονίτη εκδότη και να επανέλθει με μία σοβαρή πρόταση και όχι τα ήξεις αφίξεις του συντάκτη-αγγελιοφόρου, ο οποίος πέτυχε να βγάλει από τα ρούχα τους τους δημοσιογράφους του "ΦΙΛΑΘΛΟΥ" για μία ακόμα φορά την τελευταία διετία!
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό του ...επιχειρηματικού πλάνου του εν λόγω συντάκτη, το ότι εντός των σελίδων της "νέας εφημερίδας" δεν περιλαμβάνεται καμία από τις προσωπικές στήλες που είχαν ρεύμα στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» (Μπαζίνας, Καραγιαννίδης, Γαλούπης κ.λπ.) και ευελπιστεί πως με... μαχητική δημοσιογραφία όπως αυτός την αντιλαμβάνεται (και την έχει παρουσιάσει σε διαδικτυακή ...πλατφόρμα, όπου ποντάρισε σε «διακονιές» για χορηγίες από ΟΠΑΠ και ΕΣΗΕΑ!!!) θα μοσχοπουλάει χιλιάδες φύλλων καθημερινά σε μία εποχή που η αγορά συρρικνώνεται και ζητάει απεγνωσμένα κάτι φρέσκο, όχι μία από τα ίδια!
Κάτι φρέσκο, φυσικά, μπορεί να υπάρξει και να σταθεί για δεκαετίες ακόμα κι ας προελαύνουν τα ηλεκτρονικά Μέσα. Και ο "ΦΙΛΑΘΛΟΣ" πρωτοπόρησε στον αθλητικό Τύπο προ δεκαετιών, γιατί όχι ακόμα μία φορά; Ολα αυτά προφανώς και μπορούν να γίνουν πραματικότητα, όχι όμως με ...παλαιοκομματικού τύπου άναρθρες κραυγές σαν κι αυτές που απηύθυνε στους επί διετία εν επισχέσει εργασίας (και απλήρωτους παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τους έχουν ήδη δικαιώσει) εργαζόμενους του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ», ο ανεκδιήγητος «συνάδελφός» τους
- pressarismenos / soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: