Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νέες δοκιμασίες για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού

Αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί σειρά ζητημάτων, με τις κοινωνικές αντιδράσεις και την πορεία της οικονομίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπο με ... μειωμένα έσοδα τον Ιανουάριο, κατά 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, γεγονός που αναδεικνύει ερωτήματα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να κριθεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2015-2016, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της διετίας 2013-2014. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Η πορεία της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση. Οι κοινωνικές αντιδράσεις για την ακολουθούμενη πολιτική αυξάνονται διαρκώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την εξαγγελθείσα για τις 20 Φεβρουαρίου γενική απεργία των συνδικάτων.

Η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται και από άλλα ζητήματα, όπως η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, αλλά και το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικά για το θέμα των απεργιών, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπευθύνου προγράμματος του κόμματος Δημήτρη Χατζησωκράτη:

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;».

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: