Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Καταπίνει το λάθος




Φωτιά άναψαν στην κυβέρνηση δηλώσεις που υπονοούν περαιτέρω μειώσεις κατώτερων μισθών, από το 10% που θα υποστούν από την 1η Απριλίου, κάτω και από τα 586 ευρώ.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα στο μέγαρο Μαξίμου και σφοδρές αντιδράσεις στους κυβερνητικούς εταίρους και στην αντιπολίτευση.

Ο ... γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος συνέδεσε, μιλώντας χθες στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, τη μείωση των κατώτατων μισθών με τη μείωση που έχει υποστεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τονίζοντας ότι έτσι «παραμένει ο μισθός σε υψηλά επίπεδα», διαψεύδοντας τις έως τώρα κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι μισθοί».

Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε λίγη ώρα αργότερα να υποβαθμίσει την ομιλία Μέργου, ανακοινώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Αμέσως και λόγω της διάστασης που φάνηκε να λαμβάνει η ομιλία -μετά τον ορυμαγδό που προκάλεσε το θέμα των απεργιών-, συνεργάτες του κ. Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου έπνεαν μένεα γιατί «το θέμα ξέφυγε επικοινωνιακά από τον έλεγχο» και ζήτησαν να κάνει διορθωτική δήλωση τόσο ο κ. Μέργος όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Λίγο αργότερα, ο κ. Μέργος έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις», τονίζοντας ότι «ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα», είπε.
Μηχανισμός

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τη Βουλή δήλωσε ότι «ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ώς το τέλος του προγράμματος» (2016).

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δηλώσεις συνδυάζονται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους κατώτατους μισθούς που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας με τη δημιουργία ενός «Μηχανισμού για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού», που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει:

1. Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων εκτός του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων).

2. Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.

3. Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.

4. Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Τρόικα

Οι δηλώσεις του Γ. Μέργου έρχονται λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στις 25 Φεβρουαρίου, η οποία έχει θέσει κατ' επανάληψη τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ε», το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί για το διάστημα 2009-2012 κατά 14%, την ίδια στιγμή που στο σύνολο της Ε.Ε. έχει αυξηθεί κατά 10%, ενώ στη χώρα μας οι κατώτατοι μισθοί είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους στην Πορτογαλία.

Οπως δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Γιάννης Κουζής, «πάντα θα είναι ανοιχτό το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών, που θα ρυθμίζονται πλέον με νόμο, καθώς όλες οι ρυθμίσεις για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις έχουν ως στόχο να συγκλίνουν οι μέσοι μισθοί με τα κατώτατα όρια».

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα ο κ. Μέργος για να τεκμηριώσει την άποψή του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από την 1η Απριλίου έρχονται τα πάνω κάτω στους μισθούς που θα μειωθούν περαιτέρω τουλάχιστον κατά 10%, καθώς καταργείται το επίδομα γάμου σε πολλές κατηγορίες, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα δεσμεύουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: