Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Με «τσεκούρι» η τρόικα στην Αθήνα


Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας πιάνουν «δουλειά» από σήμερα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας (Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την προσεχή Κυριακή 3 Μαρτίου.
Από την αξιολόγηση της ... εφαρμογής του προγράμματος θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου αλλά και της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ του Απριλίου, με την οποία θα αποπληρωθούν λήξεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο πάγκο… του χασάπη μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα η διαδικασία απόλυσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του σχεδίου «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το σχέδιο οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν «μετακινηθεί» έως τον Ιούνιο.

Οι πρόσφατες ήπιες δηλώσεις του Σ. Κόνορ, εκπροσώπου του επιτρόπου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, έδειξαν μια τάση να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις στην κοινωνία που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αποκλιμάκωση της έντασης ενόψει και των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο.

Ο Ρεν, ούτε λίγο ούτε πολύ μετέθεσε το ζήτημα σε επίπεδο οργανογράμματος υπουργείων και κινητικότητας, αλλά το «αγκάθι» παραμένει, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ήδη στα κάγκελα.

Επίσης το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ θα εστιάσει στην πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Ακόμα, η τρόικα θα αξιολογήσει και την κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την πρόοδο στην σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα παρουσιάσει τα εξής σημεία: προτάσεις για την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς επίσης και ζητήματα σχετικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, την νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: