Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σαρωτική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη βγάζουν οι κάλπες στην Κύπρο

Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με πάνω από 57% έναντι του Σταύρου Μαλά, του υποψήφιου του ΑΚΕΛ.

Με καταμετρημένο το 78,7% των αποτελεσμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,55% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,45%.

Η ... συμμετοχή έφτασε το 80,71% των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με τον γενικό έφορο εκλογής, ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7%.

Νωρίτερα, τα τέσσερα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών έδιναν και αυτά σαφή νίκη στον Ν.Αναστασιάδη με 57-60%.

Το αποτέλεσμα των exit poll και τα πρώτα συγκεντρωτικά από τα εκλογικά κέντρα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς μέσα και έξω στο εκλογικό κέντρο του Ν.Αναστασιάδη, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.

Οι δύο υποψήφιοι δεν προχώρησαν εξαρχής σε δηλώσεις περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου.

Η οικονομία και η ανεργία ήταν εξάλλου τα κυρίαρχα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο γύρων, επισκιάζοντας ίσως για πρώτη φορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού..

Δεν υπάρχουν σχόλια: