Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Συντονιστείτε, γιατί χανόσαστε...»



Συντονιστείτε μεταξύ σας, συνεργαστείτε και προτείνετε οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα, είπε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στους υπουργούς, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο.
Ενα μήνυμα που σύμφωνα με τους συνεργάτες του είναι μια τελευταία προειδοποίηση να ... δραστηριοποιηθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη κίνησή του θα είναι ο ανασχηματισμός.

Η διάσταση περί ανασχηματισμού συνδέθηκε με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Β. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη τη Δευτέρα. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ανασχηματισμός τουλάχιστον πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του Φεβρουαρίου, δεν θα γίνει.

«Δώστε λύσεις»

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για τέταρτη μόλις φορά μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, με στόχο την επικοινωνιακή προβολή του νέου ΕΣΠΑ και ενώ καθημερινά διαπιστώνεται έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης.

«Μη μου φέρετε προβλήματα, λύσεις να μου φέρετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς και τόνισε: «Εχθρός μας, ο ξερολισμός. Μη διακατέχεστε από υπεροψία, αλλά να συνεργάζεστε και μεταξύ σας και με τους περιφερειάρχες».

Εν προκειμένω, όσον αφορά το ΕΣΠΑ: «Να δείχνετε εμπιστοσύνη στους περιφερειάρχες και ανεξάρτητα του τι θα κάνει το κάθε υπουργείο, να τους ρωτάτε, γιατί ξέρουν καλύτερα τα τοπικά θέματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή στάθηκε η πολιτική διάσταση που πήρε η διαφωνία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα τον διατάκτη για τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εφάρμοζε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία προέβλεπε ότι η τελική υπογραφή θα μπαίνει από τον περιφερειάρχη.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος επισήμανε ότι οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν πρωτοβουλίες, αλλά και να ελέγχονται. Η σπόντα του Αρκάδα υπουργού πήγαινε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Εθεσε επίσης ζήτημα μεγαλύτερης στήριξης των δομών υγείας, κάτι για το οποίο φέρεται να έχει ήδη διασφαλίσει τη θετική γνώμη του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς «οδικό χάρτη» για την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και ζήτησε από κάθε υπουργό να κάνει εγκαίρως το σχεδιασμό του για το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης όρισε νέο υφυπουργό Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, τον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, που είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά έχει στηρίξει τον Α. Σαμαρά.

Εφιαλτική ανεργία

«Κριτήρια, η δημιουργία θέσεων εργασίας αν είναι στο πνεύμα της καινοτομίας, αν προσελκύουν επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανεργία, διαπιστώνοντας ότι... είναι εφιαλτικές οι διαστάσεις της και είπε ότι τώρα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ύφεσης και της ανεργίας.

«Ολοι να φροντίσουμε για την ομαλότητα στην οικονομία και την κοινωνία. Οσοι μπλοκάρουν δρόμους, όσοι μπλοκάρουν επενδύσεις, θα με βρουν απέναντί τους», είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι συμφωνίες όπως αυτές με την Cosco, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη Hewlett-Packard είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα που πρέπει να επεκταθεί.

«Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι για το νέο ΕΣΠΑ», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε σε κάθε υπουργό ένα φάκελο με τις επιμέρους υποχρεώσεις των υπουργείων για το 2013. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: