Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Και οι 34 απάντησαν αρνητικά

Κανένας από τους 34 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών δεν πήρε στα χέρια του το cd με τα στοιχεία των 2.063 Ελλήνων καταθετών, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

Αναλυτικά, με μία ... διαδικασία εξπρές εξετάστηκαν σήμερα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής 34 από τους 38 συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε υπάλληλο τέθηκαν περίπου 3 ερωτήματα, δηλαδή αν πήρε ποτέ στα χέρια του το ηλεκτρονικό υλικό, αν του ζητήθηκε ποτέ να το να το φυλάξει ή αν άκουσε κάτι σχετικό με την υπόθεση. Και οι 34 στα ερωτήματα αυτά απάντησαν αρνητικά, ενώ απομένει να εξεταστούν ακόμα 4 άτομα τα οποία κλήθηκαν, αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό και αναμένεται να καταθέσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το ενδιαφέρον επομένως τώρα στρέφεται στις καταθέσεις των 4 που προς το παρόν δεν έχουν καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών έχει υποστηρίξει ότι αφού αντέγραψε το cd που ήρθε από τη Γαλλία σε usb, στη συνέχεια έδωσε το πρωτότυπο cd για φύλαξη «στο γραφείο το», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει σε ποιον ακριβώς από τους συνεργάτες του εμπιστεύτηκε το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο.

Την ίδια ώρα, σε καταγγελίες κατά των πρώην Υπουργών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου ότι γνώριζαν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και δεν έκαναν τίποτα, προχώρησε ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Χρήστου Αθανασίου, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής την Τετάρτη το βράδυ.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είχε αποστείλει τον Απρίλιο του 2012 αναφορά προς τους δύο Υπουργούς. Στην εν λόγω αναφορά, ο κ. Αθανασίου ζητά το «πράσινο φως» προκειμένου να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μανούσου Ντουκάκη για καταγγελίες που έκανε σε βάρος του ΣΔΟΕ στον realfm 97,8. Στο κείμενο της καταγγελίας αναφέρεται ρητά ότι : «Επειδή το διάστημα αυτό στα ΜΜΕ ακούγονταν φήμες για λίστα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, που την έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ένας Ελβετός τραπεζίτης (Falsiani) τη ζητήσαμε επανειλημμένα από τον υπεύθυνο συντονιστή των ομάδων εργασίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαχινίδης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι πράγματι πήρε στα χέρια του την αναφορά ωστόσο την παρέπεμψε στην αρμόδια διεύθυνση, ενώ τόνισε ότι στο κείμενο γινόταν λόγο για «φήμες» και ότι ο ίδιος ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Η κατάθεση του κ. Αθανασίου θα συνεχιστεί την Πέμπτη το απόγευμα. Εντωμεταξύ η προανακριτική επιτροπή ζήτησε ήδη παράταση της προθεσμίας λειτουργίας της μέχρι την 29 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία που είχε λάβει η επιτροπή για την υποβολή πορίσματος ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: