Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ολάντ-Σαμαράς: Δύσκολοι καιροί για οικονομική διπλωματία

Δεν έγινε και στο καλύτερο timing, η συνάντηση της Τρίτης στην Αθήνα μεταξύ Φ. Ολάντ και Α. Σαμαρά. Μια, μόλις, ημέρα πριν από τη Γενική Απεργία των εργατικών συνδικάτων (σήμερα Τετάρτη) σε όλη των Ελλάδα, σε... ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις έγινε σε συνθήκες άστατου κλίματος, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, εισέρχεται πλέον στο τούνελ της ύφεσης. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια, είναι η χώρα-μέλος της ευρωζώνης με τις χειρότερες υφεσιακές επιδόσεις στην οικονομία από την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης» της δεκαετίας του 1930.

Ο Φ. Ολάντ οργάνωσε αυτό το ταξίδι στην Αθήνα, για «την ανάπτυξη και τη συνεργασία», μεταφέροντας άμεσα το ενδιαφέρον σειράς επιχειρήσεων γαλλικών συμφερόντων για τη διαδικασία των «ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων», που αποτελεί αιχμή του δόρατος στην πολιτική του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου στα πλαίσια του «προγράμματος προσαρμογής».

Ο Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα του θα μετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων (εστιάζοντας ως τομείς ενδιαφέροντος “το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια”), ενώ μίλησε για τη συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να στηρίξω τις επενδύσεις. Από την στιγμή που θα αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ για την ελληνική ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα είπε: «Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα, θα το κάνει».

Όμως, η αίσθηση αμηχανίας σε αυτή τη συνάντηση ήταν ολοφάνερη.

Υποδοχή

Η αίσθηση που υπήρχε στον αέρα την Τρίτη ήταν ότι αυτοί που πραγματικά υποδέχονταν τον Ολάντ στην Αθήνα, δεν ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αλλά… οι απεργίες.

Και μόνο οι εικόνες την Τρίτη, της απ’ ευθείας μετάδοσης από την κρατική τηλεόραση της συνάντησης των δυο ηγεσιών χωρίς δημοσιογραφικό ήχο, λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ, (μέχρι που κηρύχθηκε παράνομη στην ΕΡΤ) εξέπεμπαν αυτό το μήνυμα.

Απεργιακή «σιγή» στα ΜΜΕ την Τρίτη, «ακινητοποιημένη» όλη η Ελλάδα την Τετάρτη από τη Γενική Απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Ποιος πραγματικά υποδέχθηκε τον Ολάντ στην Αθήνα, τελικά;

Ωστόσο, το timing της επίσκεψης Ολάντ δεν ανέδειξε μονάχα ότι οι συνομιλίες Γαλλίας-Ελλάδας γίνονται με την ελληνική κυβέρνηση στριμωγμένη από το τελευταίο κύμα απεργιών και αγροτικών κινητοποιήσεων, που σπεύδει να αντιμετωπίσει με πυγμή για να μην χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο.

Δείχνει ότι είναι στριμωγμένη κι από τη διεθνή κατάσταση στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια οικονομικά, η οποία δεν δείχνει και τόσο ευνοϊκή.

Μια κατάσταση αδύναμη να στηρίξει στα σοβαρά ένα πειστικό υπόβαθρο, ώστε να μπορούν να πατήσουν πραγματικά και στέρεα «επενδυτικά σχέδια» και να εφαρμοστούν.

Όσα σχέδια κι αν κάνει η οικονομική διπλωματία πίσω από τις κάμερες και τις κλειδωμένες πόρτες, το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει ξανά και η τάση επιδείνωσης που καταγράφουν τα οικονομικά δεδομένα διεθνώς «πριονίζει» την επίτευξη στόχων, όχι μόνο στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και στον πυρήνα.

ΟΟΣΑ: Βαθιά υποχώρηση

Αυτή την εικόνα αποτυπώνει ανάγλυφα η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, με την προσγείωση του γαλλικού προεδρικού αεροπλάνου στο Ελ. Βενιζέλος.

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, συνολικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες συρρικνώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, καθώς η ευρωζώνη πλήττεται από μια βαθιά υποχώρηση του ΑΕΠ στη σκιά των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών προβλημάτων και χρεών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Το συνολικό ΑΕΠ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ υποχώρησε 0,2% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι του γ΄ τριμήνου του 2012.

Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση ύστερα από την υποχώρηση κατά 2,3% στο α΄ τρίμηνο του 2009, και έρχεται μετά από την αύξηση κατά 0,3% στο γ΄ τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,7% στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου τριμήνου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011, αλλά φαίνεται καθαρά ότι έκοψε σχεδόν μισή ταχύτητα από το 1,2% που «έτρεξε» σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο.

Ολαντ της ύφεσης

Από τις χώρες του G7 μόνο οι ΗΠΑ δεν εμφάνισε πτώση της οικονομικής παραγωγής -είχε σχεδόν αμετάβλητα στοιχεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο αθροιστικά συρρικνώθηκαν 0,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2102, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.

Στην ευρωζώνη τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,9%, η Γερμανία στην ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις ενάντια στις απολύσεις από την Goodyear Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις ενάντια στις απολύσεις από την Goodyear Στο τούνελ της ύφεσης μπαίνει για τα καλά και η Γαλλία, όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του και ο Ολάντ στην Αθήνα, με ζημιογόνους βασικούς τομείς (π.χ. τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανία).

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία δεν θα βιώσει δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης, στο α΄ τρίμηνο του 2012. Για τους οικονομολόγους δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, «σηματοδοτούν», τεχνικά, ύφεση.

Πάντως, οι εκτιμήσει του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη κάνουν λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Δύσκολα τα νέα, για την οικονομική διπλωματία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: