Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
Πως κατέληξε σε φιάσκο ακόμη μια κάθαρση
Εξι μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, η κατάσταση θυμίζει τον στίχο του Ουράνη, «πόσο μεγάλη ήταν η φόρα, πόσο και το πήδημα μικρό». Η υπόθεση έφτασε σε σημείο που...
Η Επιτροπή Εφέσεων να ανατρέπει τις περισσότερες αποφάσεις των Πειθαρχικών Επιτροπών.
Οι εισαγγελείς, με πρωταγωνίστρια την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Πόπη Παπανδρέου, να δίνουν το δικαίωμα στους συνήθως δύσπιστους φιλάθλους να υποψιάζονται ότι ασκούνται επιλεκτικές διώξεις.
Παράγοντες, όπως ο Αλέξης Κούγιας, με διαρκές πάθος για δημοσιότητα, να εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης και να προσπερνούν τις σε βάρος τους καταγγελίες. Είναι μια ιδιόρρυθμη «τρόικα» αυτή, που κινείται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Με την πρακτική της βάζει φρένο στην αποκάλυψη, την τιμωρία και την εξουδετέρωση των αμαρτωλών κυκλωμάτων.
Ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και της Ηλιούπολης στη Δ' Εθνική (τρεις μόνο από τις 25 ΠΑΕ που αναφέρονταν στο πολυδιαφημισμένο εισαγγελικό πόρισμα) δεν μπορεί από μόνος του να θεωρηθεί τεκμήριο εξυγίανσης. Ολος ο θόρυβος για τα στημένα παιχνίδια είναι αδιανόητο να έγινε μόνο και μόνο για να προφυλακιστούν οι Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης και ο μπουκμέικερ Β. Καρακούλιας ή για να παίζει κρυφτό με τις διωκτικές Aρχές ο Μάκης Ψωμιάδης που παραμένει κρατούμενος στο Σκόπια. Ο διασυρμός έχει πάρει έκταση και βάθος. Αφήνονται άθικτοι μηχανισμοί και κυκλώματα, που είναι σε θέση να αναδεικνύουν πρωταθλητές, να στήνουν αγώνες και να αποκομίζουν τεράστια ποσά από παράνομα στοιχήματα.
Η φίλαθλη κοινή γνώμη διάβασε εμβρόντητη στις αρχές του καλοκαιριού τους περιβόητους διαλόγους.
Από τις στιχομυθίες, που καταγράφηκαν στα μαγνητόφωνα της ΕΥΠ, αναδύθηκε η δυσώδης σαπίλα των προσυμφωνημένων αγώνων. Με τη διαλεύκανση του σκανδάλου ασχολήθηκε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, που ανέθεσε την υπόθεση στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Φαίνεται όμως, ότι πολλά από τα στοιχεία-βόμβες που ανέδειξε η έρευνα δεν ήταν παρά... πυροτεχνήματα.
Μάλιστα, δικαστικοί κύκλοι είχαν επισημάνει σωρεία δικονομικών λαθών της εισαγγελέως που σχετίζονται με την καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων, στιςς οποίες βασίστηκαν, κυρίως, οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, κάτι που ενδεχομένως να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
Πρωταγωνιστής
Κορυφαίο ρόλο στην επιχείρηση κάθαρσης διεκδίκησε ο Αλέξης Κούγιας, καθώς με έναν καταιγισμό δηλώσεων, άρχισε να κατηγορεί, να δικάζει και να αθωώνει κατά το δοκούν. Υποκαθιστούσε τις δικαστικές και τις πειθαρχικές αρχές.
Ωστόσο, το καλοκαίρι σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας, φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση δωροδοκίας. Την καταγγελία έκανε ο πρώην γενικός διευθυντής της Παναχαϊκής, δηλαδή πρώην συνεργάτης του Αλ. Κούγια. Η φυσιολογική αντίδραση των Αρχών στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ο αρμόδιος εισαγγελέας της Κρήτης και οι ποδοσφαιρικοί κατήγοροι να κινηθούν αμέσως και αποφασιστικά. Αν έκριναν τα στοιχεία επαρκή θα ασκούσαν κατά του καταγγελλόμενου ποινική και πειθαρχική δίωξη.
Ομως τα πράγματα πήραν διαφορετικό δρόμο. Με την υπόθεση δεν ασχολήθηκε ο εισαγγελέας της Κρήτης, αλλά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, της οποίας προΐσταται η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, προϊσταμένη της Πόπης Παπανδρέου, που έχει αναλάβει τις έρευνες για κυκλώματα στο ποδόσφαιρο.
Αυτό συνέβη παρά την τεκμηριωμένη άποψη νομικών πως, όταν διαπράττεται μια αξιόποινη πράξη, προτεραιότητα για την έρευνα έχει ο εισαγγελέας του τόπου τέλεσης του αδικήματος και όχι αυτός της κατοικίας του μηνυόμενου. Στην προκειμένη περίπτωση η πράξη της δωροδοκίας φέρεται ότι τελέστηκε στην Κρήτη. Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν ο ποδοσφαιρικός κατήγορος κώφευε, παρότι είχε δικαίωμα να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη. Η Πειθαρχική Επιτροπή, που εκδίκασε την καταγγελία, εξέδωσε απόφαση-κόλαφο για Παναχαϊκή και Κούγια. Ο τελευταίος επιδόθηκε σε ύβρεις και απειλές. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να επισύρουν το ενδιαφέρον του εισαγγελέα, του Ποδοσφαιρικού Κατηγόρου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας παραδόξως ανακοίνωσε από το «βήμα» τηλεοπτικής εκπομπής ότι η απόφαση είναι άκυρη, γιατί εκδόθηκε χωρίς να ασκηθεί δίωξη από τον ίδιο και γιατί η Επιτροπή είχε λάβει υπόψη της αποδεικτικό μέσο άκυρο. Επιχειρηματολογία τουλάχιστον έωλη...
Συνέχισε τον ρόλο του
Με το κατάλληλο κλίμα, που δημιουργήθηκε, η κατάληξη ήταν να επιτευχθεί η αθώωση του Κούγια και ο τελευταίος να συνεχίσει να διαδραματίζει καταγγελτικό ρόλο στα δρώμενα της λεγόμενης επιχείρησης κάθαρσης του ποδοσφαίρου. Ακολούθησε η αθώωση από τη Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή.
Αθωώθηκε ο καταγγελλόμενος, αλλά καταδικάστηκε ο πρώην γενικός διευθυντής της Παναχαϊκής σαν να είχε συνωμοτήσει εναντίον του... εαυτού του για να βλάψει την ομάδα του και τον πρόεδρό της.
Για την πλαστή ενημερότητα
Ερωτήματα για την αθώωση της Παναχαϊκής
Η Παναχαϊκή, της οποίας πρόεδρος είναι ο Αλ. Κούγιας, αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστή φορολογική ενημερότητα για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Αθωώθηκε. Ωστόσο, την ίδια περίοδο τιμωρήθηκαν άλλες ομάδες, που βαρύνονταν με την ίδια κατηγορία, όπως ο Ηρακλής που υποβιβάστηκε. Για την υπόθεση της πλαστογραφίας ο πρόεδρος της Παναχαϊκής υπέβαλε μήνυση εναντίον κάποιου υποτιθέμενου πρώην υπαλλήλου του. Παρουσίασε έγγραφη ομολογία του, σύμφωνα με την οποία αυτός ήταν που έκανε την πλαστογραφία, εν αγνοία του ίδιου.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η έγγραφη ομολογία στάλθηκε από φαξ της ΕΠΟ στον Πύργο. Η Εισαγγελία Αθηνών κράτησε την υπόθεση αντί να τη στείλει στις εισαγγελικές Αρχές της Πάτρας ή του Πύργου, που ήταν οι αρμόδιες για να ασχοληθούν με το θέμα, και ολοκλήρωσε την έρευνα σε χρόνο-ρεκόρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός τεσσάρων ημερών ολοκληρώθηκε η έρευνα και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου για κακουργηματική υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Αργότερα έγινε γνωστό πως αυτός ο πρώην υπάλληλος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Παναχαϊκής.
πηγή: εφημερίδα Έθνος, ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου