Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νέα Συνθήκη από το … «παράθυρο» ;


Με διαδικασίες – εξπρές αναμένεται να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις που απεργάζονται Γαλλία και Γερμανία για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο – απάντηση (;) στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι έτοιμο και σε... πρώτη φάση θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης. Αρχής γενομένης από το Eurogroup της Τρίτης, όπου και αναμένεται να επέλθει μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, την μόχλευσή των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά από το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στόχος να μπορέσει το EFSF να διεκδικήσει άμεσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ει δυνατόν και εκτός Ευρώπης, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως το ταμείο, η λειτουργία του και εν γένει η πολυπλοκότητα του προβλήματος στην Ευρώπη καθιστούν μη ελκυστική την προοπτική επένδυση από τρίτους. Σε κάθε περίπτωση το μείζον θέμα είναι το Ταμείο, με τη νέα του δομή, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το συντομότερο δυνατόν ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών πριν το τέλος της χρονιάς για να δώσει παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο στους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν τον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) ίσως και πριν το 2013.

Προς τούτο και οι αλλαγές στις ευρωσυνθήκες που αναζητούν διακαώς Γερμανία και Γαλλία, ίσως και πριν τον Ιανουάριο του 2012!

Είναι δεδομένο πως Παρίσι και Βερολίνο προσέρχονται σε Eurogroup και Ecofin με σχέδιο για προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με στόχο να πετύχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη. Το πρόβλημα έγκειται στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για αλλαγές στις Συνθήκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως βρήκε μια λύση, που προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν ΜΕΤΑΞΥ τους σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Ο νέος ρόλος της ΕΚΤ

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα κληθεί να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Είναι η παραχώρηση που κάνει το Βερολίνο προς το Παρίσι για να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία δράσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wet am Zontang το νέο σχέδιο θα δίνει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει πιο ενεργά στις χρηματαγορές, αρκεί προς τούτο να υπάρχει πλειοψηφία στο διοικητικό της συμβούλιο!

Πιέζει τους Ευρωπαίους και ο Ομπάμα

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις τους προς τους Ευρωπαίους για να βρεθεί άμεσα μια λύση στο πρόβλημα χρέους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Στη συνάντηση επίσης θα συμμετάσχουν, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας Κάθριν Άστον και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η ευρω-αμερικανική σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: