Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία: Οι τράπεζες βασίζονται στον πατριωτισμό για τη στήριξη του κρατικού χρέους

Καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας υποστηρίζουν τις εκκλήσεις προς τους ντόπιους επενδυτές να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσουν στην...
αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις αγορές. Ο Ιταλικός Σύνδεσμος Τραπεζών προωθεί την ‘ημέρα των κρατικών ομολόγων’ όπως λέγεται (“BTP-Day”) η σημερινή, κατά την οποία οι πιστωτές δεν χρεώνουν προμήθειες στους πελάτες εφόσον αγοράζουν κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια (γνωστά ως PTPs και BOTs αντίστοιχα) στα υποκαταστήματα τους.
Η πρωτοβουλία, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά από έναν Τοσκανό επιχειρηματία, θα επαναληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχουν ανέλθει στο 7,1% (υψηλό 14ετίας), επίπεδο στο οποίο όταν βρέθηκαν οι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία αποκλείσθηκαν από τις αγορές κεφαλαίου και υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια από την Ευρωζώνη. Η διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά ομόλογα (σπρεντ) είναι 479 μονάδες βάσης.
«Οι Ιταλοί αποταμιευτές μπορεί να αποδειχθούν οι αγοραστές ομολόγων της τελευταίας καταφυγής, καθώς τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα» δήλωσε ο Wolfram Mrowetz, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Alisei SIM στο Μιλάνο.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες πως η Ιταλία θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης του χρέους παρακίνησε τους επενδυτές να πουλήσουν τα ιταλικά ομόλογα. Η Kokusai Asset Management Co.’s Global Sovereign Open, που είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο της Ιαπωνίας πούλησε όλους τους ιταλικούς του τίτλους ως τις 10 Νοεμβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση του.
Παρομοίως, η Nomura Holdings Inc ο μεγαλύτερος χρηματομεσιτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, μείωσε από τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 83% τους ιταλικούς τίτλους που διέθετε (από 2,8 δις δολ. σε 467 εκατομ. δολ.) παράλληλα με τη μείωση των ισπανικών του τίτλων κατά 62% (σε 175 εκατομ. δολ.) και των ελληνικών του τίτλων κατά 43% (σε 27 εκατομ. δολ).
Η Ιταλία, της οποίας το χρέος ανέρχεται σε 1,9 τρις ευρώ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει γύρω στα 200 δις ευρώ ομολόγων και πάνω από 100 δις εντόκων γραμματίων που λήγουν το 2012.
Τα νοικοκυριά θεωρούνται σημαντικός στόχος για τους εκδότες ομολόγων γιατί τείνουν να διακρατούν μέχρι τη λήξη τους τα ομόλογα. Οι Ιταλοί μικροεπενδυτές κατέχουν 223 δις ευρώ κρατικών ομολόγων, γύρω στο 14% του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

fimotro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: