Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

"Ναι" στη μόχλευση του μηχανισμού στήριξης


Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε χθες στις Βρυξέλλες στην μόχλευση του EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί μέσω δύο μοντέλων. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι, παραμένει προς το παρόν ασαφές.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο... επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου, στο πρώτο μοντέλο θα ενισχυθεί η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με την διασφάλιση εγγυήσεων στα κρατικά ομόλογα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Δηλαδή το Ταμείο θα αγοράζει μέχρι και το 50% των νέων κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά και θα προσφέρει εγγυήσεις σε επενδυτές για το 20 μέχρι και 30% της ονομαστικής τους αξίας. Οι εγγυήσεις αυτές θα δίδονται όμως από ένα trust fund ή όχημα ειδικού σκοπού (SPV), που δεν θα συνδέεται νομικά με το Ταμείο ή τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και θα παρέχονται σε περίπτωση «πιστωτικού επεισοδίου».

Το δεύτερο μοντέλο είναι στην ουσία δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα επενδύουν από κοινού με το EFSF. Σε αυτά θα συμμετέχουν τόσο ιδιώτες-επενδυτές, όσο και θεσμικοί αυξάνοντας έτσι τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Αμφότερα τα μοντέλα θα ενεργοποιούνται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και στοχεύουν στην ενίσχυση της πιστωτικής φερεγγυότητας των προβληματικών χωρών στις αγορές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των υπουργών Οικονομικών, το πρώτο μοντέλο θα δρομολογηθεί ήδη τον Δεκέμβριο και το δεύτερο τον Ιανουάριο.

Χωρίς συγκεκριμένο πλαφόν

Παραμένει όμως ανοιχτό ποιο θα είναι το ύψος του πλαφόν που θα αγγίξει το Ταμείο με τη μόχλευση. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «κατά πάσα πιθανότητα» δεν πρόκειται να αγγίξει το ποσόν του ενός τρισεκατομμυρίου, όπως συμφωνήθηκε πριν από ένα μήνα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στόχος όμως είναι το πλαφόν να συνιστά ένα «σεβαστό ποσόν».

Ο επικεφαλής του ταμείου στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε, πως «δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί ένα ποσόν», διότι «οι επενδυτές είναι προσεκτικοί». Επομένως θα προκύψει με την πάροδο του χρόνου.

Η Ιταλία ενδέχεται όμως να μην μπορεί να περιμένει μέχρι τότε, τη στιγμή που δεν είναι να δυνατόν να χρηματοδοτηθεί δανειοδοτικό ευρωπακέτο για την 3η οικονομία της ΕΕ. Γι’ αυτό ο κ. Γιούνκερ αναζητά εν ονόματι των χωρών της ευρωζώνης την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ και την παρέμβασή του στην περίπτωση της Ιταλίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου εγκρίθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί δήλωσαν, ότι «η χώρα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις» για την παροχή της προγραμματισμένης δόσης.

Επίσης οι υπουργοί ενέκριναν την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ιρλανδίας και δρομολογείται έτσι η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δις. ευρώ.

Τέλος το Eurogroup εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είναι εις θέσιν να διαχειριστεί την δύσκολη οικονομική και δημοσιονομικη κατάσταση της χώρας του.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: