Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σε απόγνωση 55.000 οικογένειες ζητούν άμεσα ρύθμιση χρεών


Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα που ασφυκτιούν από το βάρος των συσσωρευμένων χρεών και σπεύδουν κατά χιλιάδες στα ειρηνοδικεία για να... ζητήσουν την ρύθμιση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 55.000 Έλληνες έχουν ήδη ζητήσει ρύθμιση των οφειλών τους στις τράπεζες με βάση το νόμο 3869/2010, που είναι γνωστός ως νόμος Κατσέλη. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό λόγω των νέων μέτρων (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αύξηση φορολογίας, ειδικό τέλος ακινήτων) που μειώνουν δραματικά το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη, σε μια προσπάθεια να «προστατεύσει» τους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, επιτρέπει τη ρύθμιση και μείωση των τραπεζικών οφειλών. Παράλληλα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει η αναστολή στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αν η κυβέρνηση δεν παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο τραγική αφού οι οφειλέτες θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Θετικές οι αποφάσεις των δικαστηρίων

Σε αυτό το πλαίσιο τα Ειρηνοδικεία έχουν εκδώσει ήδη δικαστικές αποφάσεις, για την υπαγωγή υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Σε μια περίπτωση, όπως αναφέρει το protothema.gr, μια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη είχε μηνιαίο εισόδημα 589 ευρώ αλλά χρωστούσε στις τράπεζες 55.950 ευρώ. Με την απόφασή του το δικαστήριο ουσιαστικά επέτρεψε στην οικογένεια να σώσει το σπίτι της. Με άλλη απόφαση μια 51χρονη γυναίκα που χρωστούσε 72.694 ευρώ θα εξοφλήσει τελικά το ποσό των 19.200 ευρώ και το υπόλοιπο θα διαγραφεί.

Σε άλλη περίπτωση, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης είχε εισόδημα 589 ευρώ το μήνα, από την σύνταξη του, και έμενε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 79 τ.μ. αξίας 35.000 ευρώ. Χρωστούσε όμως στις τράπεζες 55.950 ευρώ από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και στεγαστικό δάνειο ύψους 17.570 ευρώ. Επειδή το ποσό του χρέους ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι δύο συνταξιούχοι θα καταβάλλουν μέσα σε 4 χρόνια 7.200 ευρώ στις τράπεζες. Επιπλέον, για να μην χάσουν το σπίτι τους, το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να καταβάλλουν άλλα 18.000 ευρώ στην τράπεζα για το στεγαστικό δάνειο το οποίο θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το 2014 με μηνιαία δόση 150 ευρώ για 10 χρόνια. Συνολικά, το δικαστήριο διέγραψε 30.750 ευρώ από το χρέος της συγκεκριμένης οικογένειας.

Τι προβλέπει ο «νόμος Κατσέλη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νόμο Κατσέλη μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, εκτός από τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες. Επίσης, εξαιρούνται τα χρέη που προέρχονται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: