Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αντίο Δημόσιο για 20.000 υπαλλήλους


Περίπου 16.000 εργαζόμενοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα επειδή έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών. Απολύονται 4.000 έως 6.000 που έχουν 35 χρόνια και είναι άνω των 55 ετών

"Αδεια" αναμένεται να είναι από σήμερα περίπου... 20.000 γραφεία στο Δημόσιο, αφού οι "ένοικοί" τους, μόνιμοι υπάλληλοι, απολύονται και τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής "εφεδρείας" ή συνταξιοδοτούνται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ αλλά και ανώτερων στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας του Δημοσίου, περίπου 16.000 υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα λόγω του γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι κατ΄ ελάχιστο 53 ετών. Οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το "παλαιό" μισθολόγιο μέχρι και 24 μήνες.
Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που θα τεθούν σε "εφεδρεία" δεν θα καταταχθούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας του Δημοσίου, όπως εκτιμούν στελέχη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος που θα βρίσκονται σε "εφεδρεία", θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν προσμετρώνται τα χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για να τεθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νόμος δεν θα μπορούσε να υποχρεώσει τους υπαλλήλους σε αναγνώριση με "εξαγορά" των χρόνων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983, προκειμένου να τεθούν σε εφεδρεία.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας με τον υφυπουργό Ντ. Ρόβλια κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή
Από σήμερα απολύονται επίσης, 4.000-6.000 μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 55 ετών, δηλαδή έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο και τα απαιτούμενα χρόνια δημόσιας προϋπηρεσίας. Ενα μεγάλο τμήμα της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων, συνέχιζαν να εργάζονται στο Δημόσιο έπειτα από αίτησή τους, αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου, η οποία καταργήθηκε με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι τη φετινή χρονιά έχει καταγραφεί κύμα μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση. Εκτιμούν ότι στα τέλη του χρόνου θα καταγραφεί αριθμός-ρεκόρ αποχωρήσεων μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία, ο οποίος μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ τις 55.000 αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί με την τρόικα το ενδεχόμενο να υπολογιστούν αθροιστικά οι αποχωρήσεις και οι έφεδροι δημόσιοι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός "υποψηφίων" δεν τέθηκε σε εφεδρεία, αφού, προκειμένου να αποφύγει το καθεστώς της "προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας", έσπευσε να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.
Νέο κύμα
Οι αορίστου χρόνου
Σε 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου υπολογίζεται το 2ο κύμα εφέδρων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς από την 1-1-2012. Οι διευθύνσεις προσωπικού έχουν ζητήσει από το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις με την προϋπηρεσία τους.
Αρκετοί υπάλληλοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν τις αντίστοιχες δηλώσεις ενώ έχει δημιουργηθεί "αλαλούμ" σε διευθύνσεις προσωπικού που προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή προϋπηρεσία των υποψήφιων εφέδρων προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο κάποιοι να μη συνταξιοδοτηθούν για λίγα ένσημα, μετά την ολοκλήρωση της "εφεδρείας". Μέχρι και 24 μήνες θα είναι το διάστημα που θα τεθούν σε "εφεδρεία" με το 60% του βασικού μισθού οι εργαζόμενοι που θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη.
Σε 40 οργανισμούς
Αγώνας δρόμου για τη μεταφορά προσωπικού
Αγώνα δρόμου δίνουν υπουργεία και οι διοικήσεις περίπου 40 οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται, προκειμένου μέχρι μεθαύριο να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς του προσωπικού.
Η Τετάρτη 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011, διαφορετικά όσοι οργανισμοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά των υπαλλήλων κινδυνεύουν με "λουκέτο" και το σύνολο των εργαζομένων θα τεθεί σε εφεδρεία.
Στους συγκεκριμένους οργανισμούς περιλαμβάνονται ο ΟΔΔΥ, ο ΟΣΚ, η Θέμις Κατασκευαστική, το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ και άλλοι φορείς που απασχολούν περίπου 3.500 εργαζομένους. Εξαιρείται από το χρονοδιάγραμμα η ΕΡΤ, που τελεί υπό ανασυγκρότηση.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση σε φορείς που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των οργανισμών υποδοχής θα πρέπει να θέσουν σε καθεστώς "εφεδρείας" μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ισάριθμο προσωπικό ΥΕ και ΔΕ με αυτό που θα μεταφερθεί στον φορέα, με κριτήριο τη μικρότερη προϋπηρεσία. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 40 οργανισμών θα τεθούν σε εφεδρεία 500-700 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους.
Τα χρονοδιαγράμματα
Εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι και την 31-12-2011, τότε ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία το σύνολο των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ του φορέα υποδοχής. Οι "έφεδροι" θα αμείβονται για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού και θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μετάταξη ή θέση εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: