Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γ. Προβόπουλος: Στο 6% η ύφεση, στο 9% το έλλειμμα


Κοντά στο 6% εκτίμησε ότι θα κυμανθεί η ύφεση για το 2011 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ενώ για το έλλειμμα εκτίμησε ότι... θα αυξηθεί ελαφρώς και θα φτάσει στο 9%.

Όπως είπε ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, «θα πάμε πιο πάνω, στο 5,8%, πάντως θα είμαστε πιο κοντά στο 6% παρά στο 5%».

Αναφερόμενος στη διαρροή των τραπεζικών καταθέσεων ο κ. Προβόπουλος γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες 10 - 15 ημέρες παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση στο σύστημα και μια μικρή επανάκαμψη των καταθέσεων, όμως -όπως είπε- οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι χειρότεροι στο διάστημα της κρίσης καθώς υπήρξε διαρροή καταθέσεων 13-14 δισ. ευρώ και αυτό συνεχίστηκε και τις 10 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την χαρακτήρισε «σταθμό στην πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας» και υποστήριξε ότι διακύβευμα αποτελεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, επισημαίνοντας ότι «η νέα ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία».

Κατόπιν αυτού, με αιχμές προς τη μέχρι πρότινος διαχείριση, συνέστησε ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις ή αποκλίσεις από τους στόχους και να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην προσπάθεια αυτοί να υπερκαλυφθούν».

O κ. Προβόπουλος πρότεινε την εφαρμογή κατά το 2012, μιας πολιτικής συντομότερης ανάκαμψης με έμφαση στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενους. Tόνισε επίσης πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: