Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ε. Μπάγις: Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ποτέ


«Κάθε ημέρα που περνά η ανάγκη της Τουρκίας για την ΕΕ μικραίνει και η ανάγκη της ΕΕ για την Τουρκία αυξάνεται» δήλωσε ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς σε συνάντηση που φιλοξένησε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Με...
ενισχυμένη τη θέση της, η Τουρκία επαναφέρει την επιθυμία ένταξής της στην ΕΕ. Τα επιχειρήματά της αποκτούν περισσότερη ισχύ λόγω της δεδομένης ιστορικής συγκυρίας.

Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που απολαμβάνει η γειτονική χώρα αποτελεί δυνατό επιχείρημα ένταξης σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πολεμάει να κρατηθεί ενωμένη εν μέσω μιας κρίσης χρέους που απειλεί την ευρωζώνη.

Παράλληλα οι επιδέξιοι διπλωματικοί χειρισμοί της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες κατά τη διάρκεια «αραβικής άνοιξης» την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο μόνος ηγέτης που μπορεί να προσευχηθεί μαζί τους (με τους άραβες ηγέτες) και μετά να τους μιλήσει για δημοκρατία και υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους», υποστήριξε ο κ. Μπαγίς.

«Η Τουρκία είναι πηγή έμπνευσης σήμερα για εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε. «Η Ευρώπη χρειάζεται αυτή τη γέφυρα περισσότερο από ποτέ».

Η προσπάθεια εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντως, δεν έχει σημειώσει πρόοδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, λόγω της γαλλογερμανικής αντίθεσης στην ένταξή της και τις κλιμακούμενες εντάσεις με την Κύπρο, η οποία πρόκειται να αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης τον Ιούλιο.

Ο κ. Μπαγίς επέμεινε στην πάγια θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία «δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξή της».

«Έχουμε πολλή αποφασιστικότητα και υπομονή», σημείωσε ο κ. Μπαγίς.

fimotro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: