Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της υπεράσπισης στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Την απόρριψη όλων των βασικών ενστάσεων που υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φ. Κατσιγιάννης, το δικαστήριο έκρινε νομικά αβάσιμη την...
ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος, που είναι η δωροδοκία.

Στο σκεπτικό του, επικαλέστηκε και τον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο οποίος δεν θέτει πλέον ως προϋπόθεση τη δίωξη του υπαίτιου για βασικό αδίκημα.

Αντίστοιχα απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για ακυρότητα της προδικασίας, για την κλήτευση Τσοχατζόπουλου, για την εκκρεμοδικία κ.ά.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε μόνο ως προς την ένσταση της πλευράς της Βίκυς Σταμάτη για την οποία ο συνήγορός της έχει πει στο δικαστήριο ότι η πράξη που της καταλογίζεται, τελέστηκε σε άλλη χώρα (συγκεκριμένα στην Ελβετία) και σε εποχή που δεν αποτελούσε αδίκημα σε αυτήν.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού επανήλθε στο αίτημα που έχει υποβάλλει να κληθεί στη δίκη το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ την επίδικη εποχή -παρότι το δικαστήριο είχε επανειλημμένως υπενθυμίσει στους διαδίκους ότι το αντικείμενο αυτής της δίκης δεν είναι τυχόν αδικήματα σε σχέση με τις ίδιες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, αλλά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μίζες που πληρώθηκαν για αυτές, το οποίο αποδίδεται στους κατηγορούμενους.

Παρά ταύτα ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθηγητής Γιάννης Παγορόπουλος, επέμεινε στην κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ, αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων ως μαρτύρων, ενώ άφησε υπόνοιες και για εμπλοκή στην υπόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Παγορόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα για την υπόθεση της αγοράς των υποβρυχίων ότι «υπάρχουν συμβάσεις που έχουν γίνει νόμος του κράτους - η παραγγελία δύο υποβρυχίων είναι νόμος του κράτους - με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου».

Η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου ζήτησε εξάλλου να κληθούν να καταθέσουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου «να μας εξηγήσουν γιατί δεν έχουν παραληφθεί τα υποβρύχια», ενώ κάλεσε το δικαστήριο να καλέσει και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για την υπόθεση της αγοράς των TOR M1.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου διεκόπη και θα επαναληφθεί στις 9 το πρωί της Τετάρτης.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: