Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

8ωρη απασχόληση σε... ΤV και Facebook


Την καυτή ανάσα του Facebook αισθάνεται στον σβέρκο της η ελληνική τηλεόραση μια και οι χρήστες του δημοφιλέστερου Μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάμπολλα κοινά με τους τηλεθεατές. Σημαντικότερος κοινός παρονομαστής ο ελεύθερος χρόνος που στην εποχή της κρίσης και του περιορισμού της κατανάλωσης διοχετεύεται σε...
δωρεάν υπηρεσίες με έντονο το στοιχείο της διασκέδασης: Οι τηλεθεατές ξοδεύουν καθημερινά 4 ώρες και 26 λεπτά κατά μέσον όρο κολλημένοι στον καναπέ, οι δε φανατικοί του FB 3 ώρες και 40 λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι τα δύο Μέσα είναι ανταγωνιστικά, καθώς διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το φαινόμενο της τηλεθέασης με παράλληλο σερφάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα.

Το «προφίλ» του τηλεθεατή έχει και άλλα κοινά στοιχεία με αυτό του χρήστη Facebook, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι διαφημιστές σχεδιάζουν τη στρατηγική τους αντιμετωπίζοντας τα δύο Μέσα με τον ίδιο ή παραπλήσιο τρόπο. Κίνητρα όπως η συνήθεια και η χαλάρωση δείχνουν τη συγκλίνουσα φύση των υπηρεσιών που παρέχουν Facebook και Τηλεόραση. Αλλα στοιχεία που γεφυρώνουν το φαινομενικό χάσμα ΤV και FB, η ανάγκη να ακολουθεί κανείς τη μόδα και η φυγή από τη σκληρή πραγματικότητα.

Χρήσεις όπως η αναζήτηση πληροφοριών και η επαγγελματική αναζήτηση δεν είναι τόσο σημαντικές για τους χρήστες του FB όπως άλλωστε και για τους τηλεθεατές που σχεδόν ποτέ δεν αναδεικνύουν ενημερωτικές εκπομπές στο top 10 της τηλεθέασης. Τα στοιχεία (για το Facebook) προκύπτουν από έρευνα που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιο Παπαθανασόπουλο, και τους ερευνητές Μ. Ξενοφώνος, Α. Καραδημητρίου, Ι. Ντάγκα και Η. Αθανασιάδη, μέσω ερωτηματολογίου σε δείγμα 450 έμπειρων χρηστών του Facebook. Από αυτούς 72% είναι γυναίκες και 28% άνδρες. Το 87% είναι 18- 40 ετών και το 93% πανεπιστημιακής μόρφωσης.

Οι ομοιότητες
Συγκρίνοντας συμπεριφορές μεταξύ τηλεθεατών και χρηστών FB διαπιστώνονται κρυφές ομοιότητες. Τα κορίτσια καταλαμβάνουν ακραίες θέσεις, δηλαδή είτε χρησιμοποιούν το Facebook πολλές ώρες είτε είναι περιστασιακοί χρήστες, όπως συμβαίνει και με την τηλεόραση. Οι πολύωροι χρήστες του Facebook έχουν χαμηλή συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους όπως ακριβώς και οι τηλεθεατές. Η ευχαρίστηση που προέρχεται από την ενασχόληση με το Facebook και η φυγή από το διάβασμα είναι οι βασικότεροι λόγοι ενασχόλησης με αυτό (στους μαθητές Λυκείου). Το ίδιο ισχύει και με την τηλεόραση.

Οι χρήστες με μεγαλύτερη εξάρτηση από το Facebook διατηρούν την ίδια νοσηρή σχέση και με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση.
Οι περισσότεροι χρήστες δεν ενοχλούνται που το Facebook βρίθει διαφημίσεων όπως δεν πολυσκοτίζονται και οι τηλεθεατές.

Η online στρατηγική των καναλιών
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να δει κανείς τα posts στο Facebook και τα «τιτιβίσματα» στο Twitter την ώρα που είτε υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση κάποιοι σημαντικού ποδοσφαιρικού αγώνα είτε κάποιου σόου για να καταλάβει ότι αυτή η τάση ενισχύεται διαρκώς. Νερό στον μύλο της συμπεριφοράς αυτής ρίχνουν και τα κανάλια, ο ΑΝΤ1, το Mega, ο Alpha και το Star. Επινοούν εφαρμογές και προτρέπουν τους τηλεθεατές των προγραμμά- των τους να σχολιάζουν τα τηλεοπτικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της μετάδοσής τους, σε Facebook και Twitter. Αυτός είναι και ο λόγος που αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τα κονδύλια για τη WEB TV. Οι διευθυ- ντές παραγγέλνουν προγράμματα χαμηλού κόστους, ή χρησιμοποιούν τα ήδη προβληθέντα λίγο αργότερα και στη διαδικτυακή τους σελίδα, η οποία «παντρεύ- εται» αρμονικά με τη σελίδα του κάθε καναλιού στο FB.

Μονίμως στο διαδίκτυο
Βλέπουν τηλεόραση και ταυτόχρονα σερφάρουν
Τα ψηφιακά και τα παραδοσιακά μέσα έχουν αρχίσει να έρχονται πολύ πιο κοντά μεταξύ τους και δεν είναι μόνο ότι οι ίδιες οι τηλεοράσεις αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στο Ιντερνετ και γίνονται «έξυπνες». Πλέον, όλο και περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν τηλεόραση όντας ταυτόχρονα και στο Διαδίκτυο και, μάλιστα, το περιεχόμενο το οποίο αναζητούν ή καταναλώνουν online (κυρίως Facebook) έχει άμεση σχέση με αυτό που προβάλλεται στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με την έρευνα Mediascope του IAB (Internet Advertising Bureau), το 46% των Ελλήνων χρηστών Διαδικτύου είναι online όταν παρακολουθούν τηλεόραση, ποσοστό που είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (48%).

Επιπλέον, το 29% δηλώνει ότι το περιεχόμενο που βλέπουν στο Ιντερνετ είναι σχετικό με αυτό που προβάλλεται στην τηλεοπτική συσκευή τους.
Μάλιστα, το 46% των Ελλήνων χρηστών tablets υποστηρίζει ότι όταν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη φορητή συσκευή, πολύ συχνά έχουν ανοικτό και τον τηλεοπτικό δέκτη τους, επιβεβαιώνοντας ότι το tablet είναι μία συσκευή του καναπέ.

Τέλος, το 77% των χρηστών που πήραν μέρος στην έρευνα δηλώνει ότι ενώ βλέπει τηλεόραση παρακολουθεί παράλληλα και μία φορητή συσκευή, ενώ η πλειονότητα των χρηστών tablets τόνισε ότι η παράλληλη χρήση συνδέεται με την εκπομπή που παρακολουθούν.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: