Σαρωτικές αλλαγές στο μιντιακό χάρτη σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία προανήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε κομματική εκδήλωση για τα ΜΜΕ. Παρουσιάσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που θα βάλει, όπως είπε, τέλος “σε αυτό το σάπιο σύστημα” και “στη διαπλοκή”, ενώ...
έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΡΤ.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε, θα είναι το πλαίσιο για την απόκτηση άδειας λειτουργίας των ΜΜΕ από μηδενική βάση, ενώ, όπως σημείωσε, θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, και όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Σε ειδική αναφορά για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “για χρόνια απαξιώθηκε συνειδητά και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης”. Αποφάσεις λογοκρισίας, απαξίωσης του ενημερωτικού προγράμματος, που λειτουργεί πλέον χωρίς προσχήματα ως μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης και διαρκείς συγκρούσεις με το δημοσιογραφικό δυναμικό, χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
“Η ΕΡΤ που εμείς οραματιζόμαστε δε θα είναι παράρτημα του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική στα πρότυπα μεγάλων έγκυρων και ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως το Βρετανικό BBC, που καλό είναι να αντιγράψουμε ως προς το μοντέλο λειτουργίας του”, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας.
Εξειδικεύοντας τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ είπε ότι είναι:
“-Να απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό. -Να αξιοποιηθεί στο έπακρο το υπάρχον δυναμικό αλλά και η τεράστια υλικοτεχνική υποδομή.
-Να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια, η ΕΡΤ έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να στηρίξει μια νέα αναγκαία πολιτισμική αναγέννηση στον τόπο μας.
-Να αυστηροποιηθούν οι δομές ελέγχου των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών που αποτελούν πραγματικό αγκάθι για την ΕΡΤ και μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.
-Να υπάρξει εγγύηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.”
Αναφερόμενος στην εικόνα των άλλων ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “στον καιρό του μνημονίου τα μίντια, ως επί τω πλείστον, δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι, “όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που τους επιβεβαιώνουν”. Πρόσθεσε όμως ότι “στα περισσότερα μίντια το «προϊόν» είναι ομοιόμορφο, έχουμε υπερπροσφορά εμπορεύματος, το ίδιο προϊόν σε διαφορετική συσκευασία” και αυτό είπε “’δεν είναι τυχαίο”.
“Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτά που εμείς ονομάζουμε συστημικά ΜΜΕ: Εκείνοι που είτε έχουν συμφέρον στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, είτε τρέμουν την ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα θέσει εν αμφιβόλω την προνομιακή τους μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Με δυο λόγια πρόκειται για την οικονομική ολιγαρχία, που όχι μόνο δε μάτωσε από την κρίση, αλλά έχοντας βγάλει τα κέρδη των προηγούμενων ετών στο εξωτερικό, μας κουνάει σήμερα το δάκτυλο”, είπε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι λειτουργεί, ως τρίγωνο, και όπως υποστήριξε ως εξής: “Στη μια κορυφή, το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Στην τρίτη, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Η διαπλοκή, λοιπόν, σημείωσε έχει μετατοπιστεί και μετασχηματιστεί στο περιεχόμενο της. Η ροή του χρήματος προς τα ΜΜΕ, συνέχισε, δεν γίνεται πλέον μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου. Οι προμήθειες έχουν αντικατασταθεί από το φτηνό τραπεζικό χρήμα, συμπλήρωσε. Υπό μια έννοια, ανέφερε, συνιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ είναι και οι τραπεζίτες, που κρατάνε τη διοίκηση των τραπεζών τους με τα λεφτά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.”
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε, μόλις γίνει κυβέρνηση θα είναι:
-Η ενεργοποίηση των διατάξεων που ισχύουν για όλες τις ΑΕ. Διατάξεις που προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ' αόριστον,χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
-Η δημιουργία πλαισίου που θα επιτρέψει σε συνεργατικά -δημοσιογραφικά εγχειρήματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εμπλακούν στο χώρο της ενημέρωσης.
-Η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των Ομίλων και των επιχειρήσεων ενημέρωσης ώστε να είναι διαφανείς και γνωστές σε όλους οι ροές του χρήματος.
Ειδικότερα, είπε ο κ. Τσίπρας, τα μέτρα που προτείνουμε είναι:
-Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.
-Οι δημόσιες συχνότητες δεν μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.
-Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.
-Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.
-Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.
-Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
-Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.
-Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.
-Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.
Παρατηρήσεις στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Ελλάδα έκαναν ο Βασίλης Μουλόπουλος, συντονιστής του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού ενώ μήνυμα έστειλε και η γνωστή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.
Παρεμβάσεις Μουλόπουλου, Κομνηνού και Κλάιν στη συζήτηση για τα ΜΜΕ
Παρατηρήσεις στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Ελλάδα έκαναν ο Βασίλης Μουλόπουλος, συντονιστής του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού ενώ μήνυμα έστειλε και η γνωστή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.
Ο Βασίλης Μουλόπουλος, είπε στην παρέμβασή του ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της ενημέρωσης μπορούν να αναιρεθούν ή να περιοριστούν με δύο τρόπους: ή με την απαγόρευσή τους, μέθοδο που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα ή με τη συγκέντρωση των μίντια και τον έλεγχό τους από ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μουλόπουλος εκτίμησε ότι η "συγκέντρωση των μίντια στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα αυτά τα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει".
Σε ειδική αναφορά για το ρόλο της τηλεόρασης, ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι η τηλεόραση αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα της Δημοκρατίας. Γιατί, όπως εξήγησε, εκφράζει την αντίθεση μεταξύ αφενός της ελευθερίας του Τύπου, των ιδεών, της πληροφόρησης και αφετέρου του ελέγχου, της χειραγώγησης, της στρέβλωσης αυτής της ελευθερίας από τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. H τηλεόραση, πρόσθεσε, από MME (Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης) αναδεικνύεται ο κατ' εξοχήν προνομιούχος χώρος που παράγει εξουσία. Που υπαγορεύει, συνέχισε, τον χρόνο και τον τρόπο του πολιτικού διαλόγου: «ή παίζεις το παιχνίδι μου ή δεν υπάρχεις», κάνοντας λόγο για αλλοίωση των θεσμών άκρως επικίνδυνη.
Η πανεπιστημιακός, καθηγήτρια στο τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού στην παρέμβασή της τόνισε ότι η δομή της δημόσιας σφαίρας μεταβλήθηκε άρδην με την υπογραφή το 2009 του μνημονίου και τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο μετα-αποικιακό καθεστώς. Εκτίμησε ότι η δημόσια σφαίρα διασπάστηκε σε μία μνημονιακή -καθεστωτική και σε αντιθετική -μνημονιακή. Στην πρώτη, υποστήριξε, τοποθετείται η συρρικνούμενη και σπαρασσόμενη ηγεμονική δημόσια σφαίρα της συμπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η δημόσια τηλεόραση, ένα μέρος του Τύπου και το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών), ενώ στις αντιθετικές επεσήμανε ότι είναι η Αριστερά που εκφράστηκε με το "κίνημα των πλατειών", με το φιλικό της Τύπο και την μπλογκόσφαιρα.
Η κ. Κομνηνού σημείωσε ότι ανησυχητική είναι πρόσφατη έρευνα της Eurostat που δείχνει ότι οι μισοί Έλληνες δεν έχουν συνδεθεί ποτέ με το διαδίκτυο. Γενικά, ανέφερε, υπάρχει πρόβλημα στρατηγικής στα νέα μέσα: οι εταιρείες είτε ανακυκλώνουν την όποια πρώτη ύλη παράγουν είτε αναπαράγουν αντιγραφές από άλλα μέσα με πρωτογενή ύλη, κανιβαλίζοντας όμως τη διαφημιστική πίτα. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για τις εμπορικές προοπτικές εφαρμογών (λ.χ. i-pad), η δημιουργία των οποίων επιχορηγείται από τα κοινοτικά προγράμματα γι' αυτό, όπως είπε, άλλωστε και καλπάζει.
Σε μήνυμά της η Καναδή συγγραφέας του “Δόγμα το Σοκ” Ναόμι Κλάιν είπε ότι χρειάζεται μια επανάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ που να ενθαρρύνουν τη συζήτηση, τη σκέψη και τις νέες ιδέες αλλά και ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Η κ. Κλάιν υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή της στη χώρα μας διαπίστωσε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι αποθαρρυντικός ως προς τη συζήτηση των εναλλακτικών λύσεων και πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, φέρουν οι όμιλοι των ΜΜΕ που δημιουργούν αισθήματα απελπισίας στο λαό. Δηλαδή, σημείωσε, στα ΜΜΕ ζει και βασιλεύει η ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και ότι το δίλημμα που τίθεται είναι ή θα συνεχιστεί η λιτότητα ή θα επακολουθήσει βιβλική καταστροφή, κάτι που όπως παρατήρησε, είναι λανθασμένο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
enet
έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΡΤ.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε, θα είναι το πλαίσιο για την απόκτηση άδειας λειτουργίας των ΜΜΕ από μηδενική βάση, ενώ, όπως σημείωσε, θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, και όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Σε ειδική αναφορά για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “για χρόνια απαξιώθηκε συνειδητά και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης”. Αποφάσεις λογοκρισίας, απαξίωσης του ενημερωτικού προγράμματος, που λειτουργεί πλέον χωρίς προσχήματα ως μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης και διαρκείς συγκρούσεις με το δημοσιογραφικό δυναμικό, χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
“Η ΕΡΤ που εμείς οραματιζόμαστε δε θα είναι παράρτημα του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική στα πρότυπα μεγάλων έγκυρων και ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όπως το Βρετανικό BBC, που καλό είναι να αντιγράψουμε ως προς το μοντέλο λειτουργίας του”, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας.
Εξειδικεύοντας τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ είπε ότι είναι:
“-Να απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό. -Να αξιοποιηθεί στο έπακρο το υπάρχον δυναμικό αλλά και η τεράστια υλικοτεχνική υποδομή.
-Να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια, η ΕΡΤ έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να στηρίξει μια νέα αναγκαία πολιτισμική αναγέννηση στον τόπο μας.
-Να αυστηροποιηθούν οι δομές ελέγχου των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών που αποτελούν πραγματικό αγκάθι για την ΕΡΤ και μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.
-Να υπάρξει εγγύηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.”
Αναφερόμενος στην εικόνα των άλλων ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “στον καιρό του μνημονίου τα μίντια, ως επί τω πλείστον, δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι, “όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που τους επιβεβαιώνουν”. Πρόσθεσε όμως ότι “στα περισσότερα μίντια το «προϊόν» είναι ομοιόμορφο, έχουμε υπερπροσφορά εμπορεύματος, το ίδιο προϊόν σε διαφορετική συσκευασία” και αυτό είπε “’δεν είναι τυχαίο”.
“Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτά που εμείς ονομάζουμε συστημικά ΜΜΕ: Εκείνοι που είτε έχουν συμφέρον στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, είτε τρέμουν την ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα θέσει εν αμφιβόλω την προνομιακή τους μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Με δυο λόγια πρόκειται για την οικονομική ολιγαρχία, που όχι μόνο δε μάτωσε από την κρίση, αλλά έχοντας βγάλει τα κέρδη των προηγούμενων ετών στο εξωτερικό, μας κουνάει σήμερα το δάκτυλο”, είπε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι λειτουργεί, ως τρίγωνο, και όπως υποστήριξε ως εξής: “Στη μια κορυφή, το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Στην τρίτη, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Η διαπλοκή, λοιπόν, σημείωσε έχει μετατοπιστεί και μετασχηματιστεί στο περιεχόμενο της. Η ροή του χρήματος προς τα ΜΜΕ, συνέχισε, δεν γίνεται πλέον μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου. Οι προμήθειες έχουν αντικατασταθεί από το φτηνό τραπεζικό χρήμα, συμπλήρωσε. Υπό μια έννοια, ανέφερε, συνιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ είναι και οι τραπεζίτες, που κρατάνε τη διοίκηση των τραπεζών τους με τα λεφτά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.”
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε, μόλις γίνει κυβέρνηση θα είναι:
-Η ενεργοποίηση των διατάξεων που ισχύουν για όλες τις ΑΕ. Διατάξεις που προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ' αόριστον,χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
-Η δημιουργία πλαισίου που θα επιτρέψει σε συνεργατικά -δημοσιογραφικά εγχειρήματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εμπλακούν στο χώρο της ενημέρωσης.
-Η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των Ομίλων και των επιχειρήσεων ενημέρωσης ώστε να είναι διαφανείς και γνωστές σε όλους οι ροές του χρήματος.
Ειδικότερα, είπε ο κ. Τσίπρας, τα μέτρα που προτείνουμε είναι:
-Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.
-Οι δημόσιες συχνότητες δεν μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.
-Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.
-Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.
-Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.
-Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
-Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.
-Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.
-Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.
Παρατηρήσεις στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Ελλάδα έκαναν ο Βασίλης Μουλόπουλος, συντονιστής του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού ενώ μήνυμα έστειλε και η γνωστή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.
Παρεμβάσεις Μουλόπουλου, Κομνηνού και Κλάιν στη συζήτηση για τα ΜΜΕ
Παρατηρήσεις στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Ελλάδα έκαναν ο Βασίλης Μουλόπουλος, συντονιστής του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού ενώ μήνυμα έστειλε και η γνωστή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.
Ο Βασίλης Μουλόπουλος, είπε στην παρέμβασή του ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της ενημέρωσης μπορούν να αναιρεθούν ή να περιοριστούν με δύο τρόπους: ή με την απαγόρευσή τους, μέθοδο που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα ή με τη συγκέντρωση των μίντια και τον έλεγχό τους από ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μουλόπουλος εκτίμησε ότι η "συγκέντρωση των μίντια στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα αυτά τα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει".
Σε ειδική αναφορά για το ρόλο της τηλεόρασης, ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι η τηλεόραση αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα της Δημοκρατίας. Γιατί, όπως εξήγησε, εκφράζει την αντίθεση μεταξύ αφενός της ελευθερίας του Τύπου, των ιδεών, της πληροφόρησης και αφετέρου του ελέγχου, της χειραγώγησης, της στρέβλωσης αυτής της ελευθερίας από τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. H τηλεόραση, πρόσθεσε, από MME (Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης) αναδεικνύεται ο κατ' εξοχήν προνομιούχος χώρος που παράγει εξουσία. Που υπαγορεύει, συνέχισε, τον χρόνο και τον τρόπο του πολιτικού διαλόγου: «ή παίζεις το παιχνίδι μου ή δεν υπάρχεις», κάνοντας λόγο για αλλοίωση των θεσμών άκρως επικίνδυνη.
Η πανεπιστημιακός, καθηγήτρια στο τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού στην παρέμβασή της τόνισε ότι η δομή της δημόσιας σφαίρας μεταβλήθηκε άρδην με την υπογραφή το 2009 του μνημονίου και τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο μετα-αποικιακό καθεστώς. Εκτίμησε ότι η δημόσια σφαίρα διασπάστηκε σε μία μνημονιακή -καθεστωτική και σε αντιθετική -μνημονιακή. Στην πρώτη, υποστήριξε, τοποθετείται η συρρικνούμενη και σπαρασσόμενη ηγεμονική δημόσια σφαίρα της συμπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η δημόσια τηλεόραση, ένα μέρος του Τύπου και το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών), ενώ στις αντιθετικές επεσήμανε ότι είναι η Αριστερά που εκφράστηκε με το "κίνημα των πλατειών", με το φιλικό της Τύπο και την μπλογκόσφαιρα.
Η κ. Κομνηνού σημείωσε ότι ανησυχητική είναι πρόσφατη έρευνα της Eurostat που δείχνει ότι οι μισοί Έλληνες δεν έχουν συνδεθεί ποτέ με το διαδίκτυο. Γενικά, ανέφερε, υπάρχει πρόβλημα στρατηγικής στα νέα μέσα: οι εταιρείες είτε ανακυκλώνουν την όποια πρώτη ύλη παράγουν είτε αναπαράγουν αντιγραφές από άλλα μέσα με πρωτογενή ύλη, κανιβαλίζοντας όμως τη διαφημιστική πίτα. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για τις εμπορικές προοπτικές εφαρμογών (λ.χ. i-pad), η δημιουργία των οποίων επιχορηγείται από τα κοινοτικά προγράμματα γι' αυτό, όπως είπε, άλλωστε και καλπάζει.
Σε μήνυμά της η Καναδή συγγραφέας του “Δόγμα το Σοκ” Ναόμι Κλάιν είπε ότι χρειάζεται μια επανάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ που να ενθαρρύνουν τη συζήτηση, τη σκέψη και τις νέες ιδέες αλλά και ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Η κ. Κλάιν υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή της στη χώρα μας διαπίστωσε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι αποθαρρυντικός ως προς τη συζήτηση των εναλλακτικών λύσεων και πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, φέρουν οι όμιλοι των ΜΜΕ που δημιουργούν αισθήματα απελπισίας στο λαό. Δηλαδή, σημείωσε, στα ΜΜΕ ζει και βασιλεύει η ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και ότι το δίλημμα που τίθεται είναι ή θα συνεχιστεί η λιτότητα ή θα επακολουθήσει βιβλική καταστροφή, κάτι που όπως παρατήρησε, είναι λανθασμένο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου