Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τσοχατζόπουλος: «Τώρα θα ανοίξουν όλα»

Στο νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη
Την ύπαρξη σκανδάλου αναφορικά με την μη υλοποίηση των συμβάσεων για τα υποβρύχια με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Άμυνας, κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ζήτησε να...
ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος για όλη την υπόθεση. Άφησε δε να εννοηθεί ότι επίκεινται αποκαλύψεις, υπογραμμίζοντας: «Τώρα θα ανοίξουν όλα. Γιατί μόνο η αλήθεια βοηθά σε αυτήν την κατάσταση».
Από τη δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η οποία διακόπηκε για να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, απουσίασε σήμερα η σύζυγος του πρώην υπουργού Άμυνας Βίκυ Σταμάτη, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς.
Με δήλωση στους δημοσιογράφους, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε εκ νέου να παραστούν στη δίκη όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ επί θητείας του ως υπουργού Άμυνας. Υπαινίχθηκε δε την ύπαρξη σκανδάλου ως προς τη μη υλοποίηση της σύμβασης για τα υποβρύχια με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα, το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή. Ποιο είναι; Έφεραν μια συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση για το Σκαραμαγκά, όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ, συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στο Σκαραμαγκά σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό και κάνουν όλοι γύρω - γύρω και ψάχνουν είτε δίωξη για δωροδοκία δικιά μου είτε ξέπλυμα είτε ξέρω εγώ τι», δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:
«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας της σύμβασης. Η σύμβαση ακυρώθηκε στην πράξη. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα, η μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου. Ποιοι είναι υπόλογοι για το γεγονός ότι αυτό το πράγμα δεν έγινε; Αυτοί που δεν ήθελαν να ανοίξει το θέμα εδώ και τόσο καιρό στη Βουλή. Δυστυχώς όμως τώρα θα ανοίξουν όλα. Θα ανοίξουν όλα, γιατί μόνο η αλήθεια βοηθά σε αυτήν την κατάσταση.»
Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκαν να απορριφθούν οι 7 από τις 8 ενστάσεις των κατηγορούμενων της υπόθεσης. Ζητώντας από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του Άκη Τσοχατζόπουλου περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας, η εισαγγελέας Γεωργία Αδηλίνη ανέφερε ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή.
Απαντώντας στις αναφορές της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και για ανάγκη διεξαγωγής «δίκαιης δίκης», η ίδια σημείωσε: «Άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα».
Παράλληλα, οι εισαγγελείς ζήτησαν την απόρριψη της ένστασης της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, με το σκεπτικό ότι το έγκλημα το οποίο της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου κατείχε λογαριασμό.
Αποδεκτή ζητήθηκε να γίνει μόνο η ένσταση η οποία υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη (εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας) και αφορούσε προανακριτική του κατάθεση που ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: